Foto: SVT

Jimmie Åkesson besöker Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen besöker Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson Uppsala. Partiledarens turné har kantats av oroligheter och Uppsalapolisen förbereder sig inför en motdemonstration.

I Uppsala kommer Jimmie Åkesson bland annat att delta i ett verksamhetsbesök och en medlemsträff. Partiet kommer också att anordna en pressträff.

Exakt hur schemat ser ut går SD bara ut med till de egna partimedlemmarna.

Orolig turné

Visiten är en del av partiledarens pågående Sverigeturné. När Jimmie Åkesson, i början på februari, talade på ett medlemsmöte i Eskilstuna, kastade maskerade personer knallskott mot polisen.

När Åkesson några veckor senare besökte Umeå, utbröt våldsamma protester, vilket ledde till att partiets planerade möte fick hållas på en annan plats.

– De brukar kalla sig alla saker men de ser alltid likadana ut och tillhör olika extrema vänsterorganisationer. Jag har ingen förståelse för att de stör ett politiskt möte. Det får man inte göra och det är allvarligt att vi har en sådan ordning tyvärr, sade Jimmie Åkesson då till SVT Nyheter Västerbotten.

Läs mer: SD-mötet i Umeå – detta har hänt

Kan bli motdemonstration

Polisen i Uppsala har fått vad man kallar ”regional särskild händelse” vilket innebär att man kommer att bevaka SD:s sammankomster, samtidigt som man hanterar den vanliga linjeverksamheten.

– Det är personer som har ringt in och berättat att de kommer att genomföra någon form av sammankomst och visa sitt missnöje med det här besöket, säger Jale Poljarevius, polisområdeschef i Uppsala.

Enligt Jale Poljarevius är polisen väl förberedd inför Jimmie Åkessons besök. Han kan dock inte berätta närmare om hur polisen förbereder sig inför en eventuell motdemonstration.

– Om vi får en motdemonstration så kommer den att hanteras precis som vilken annan demonstration som helst. Det är också en grundlagsskyddad sammankomst, så då ser vi till att den kan genomföras. Men den ena får inte slå ut den andra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.