Kö på E4:an. Foto: SVT

Kilometerlånga köer på E4:an

Uppdaterad
Publicerad

För tillfället är det lång köbildning på E4, med start vid södra infarten till Uppsala till strax söder om Mora stenar, efter ett flertal halkolyckor. ”Om bilarna haft sommardäck kan det ses som vårdslöshet i trafik” uppger polisens presstalesperson Christer Nordström.

Vinterväglaget har ställt till det rejält för trafikanter på E4 under måndagsmorgonen. Ett flertal halkolyckor har inträffat och under förmiddagen har flera nya olyckor rapporterats.

– Vintern kom raskt och det var säkert lite oväntat för många, konstaterar Christer Nordström som är presstalesperson på Uppsalapolisen.

Kilometerlånga köer

Köerna sträcker sig kilometerlångt i södergående riktning, mellan södra avfarten från Uppsala och Mora stenar. Bärgningspersonal är på plats och omdirigerar för tillfället trafiken.

Även norrgående riktning ska vara olycksdrabbat, ungefär vid samma plats. En skåpbil och en personbil ska ha kolliderat och står nu på vardera sida om körfältet.

Flertalet olyckor

Trafikolycka vid Knivsta. Foto: SVT

Längs hela E4:a-sträckan mellan Uppsala och länsgränsen mot Stockholm ska uppemot sju olyckor ha inträffat uppgav Uppsalapolisen vid 11-tiden. Båda körriktningarna är drabbade.

– Det är halka det handlar om. Köolyckor och avkaningar, säger Uppsalapolisens Christer Nordström.

Christer Nordström säger att han inte vet om bilarna som varit inblandade i måndagens olyckor haft vinter- eller sommardäck, men han poängterar att det är förarens ansvar att se till att bilen är korrekt utrustad.

– Sen så orsakas de här olyckorna av att folk kör för fort och håller för kort avstånd.

Många halkolyckor på E4:an under förmiddagen. Foto: SVT

Vidare oväder

Enligt Christer Nordström befarar man att olyckorna kan komma att fortsätta under dagen.

– Vi har ingen extra beredskap så, men vi jobbar på så gott vi kan.

Om man orsakar en olycka när det är vinterväglag och har sommardäck på, vad händer då?

– Då kan det bli fråga om böter och det kan även ses som vårdslöshet i trafik.

Vid 11-tiden uppgav Uppsalapolisen att trafiken släpps på igen vid samtliga olyckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.