Knivsta kommun ser över möjligheterna att ansluta sig till reningsverket Käppala. Foto: SVT

Knivsta vill rena vatten på Lidingö

Uppdaterad
Publicerad

Knivsta kommun utreder möjligheterna att ansluta sig till reningsverket Käppala på Lidingö. Att man vill ansluta sig till den större anläggningen är dels av miljöskäl och dels för man inte vill begränsa möjligheterna att bygga på Nydalsområdet.

Som P4 Uppland tidigare rapporterat kommer Knivsta kommun inom bara något år att nå kapacitetstaket för det nuvarande reningsverket som står på Nydalsområdet. Enligt kommunstyrelsens ordförande, Klas Bergström (M) har man under flera år tittar på hur man ska lösa vattenreningen i kommunen.

– Knivsta kommun är en av Sveriges snabbast växande kommuner och vi har under några år tittat på hur vi ska lösa kapacitetsbehovet när det gäller vattenrening i Knivsta kommun. De lösningar vi har tittat på är om man kan bygga ut det nuvarande reningsverket, om man kan ansluta sig till Käppala eller om man kan bygga ett nytt reningsverk någon annanstans i kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande Klas Bergström (M).

Nydal

Bakgrunden till att man nu tittar på att ansluta sig till Käppala är att Knivsta kommun inte vill släppa ut renat vatten i Mälaren. En annan orsak är att man inte vill begränsa möjligheterna för att bygga bostäder i Nydalsområdet där det nuvarande reningsverket står.

– Vi har bedömt att en anslutning till Käppala har en mängd fördelar. Det kan till exempel handla om att vi inte vill släppa ut renat vatten i vår vattentäkt i Mälaren. Sigtuna kommun vill inte heller att vi fortsätter att släppa ut vatten i Mälaren eftersom avrinningen sker i ett naturomårde i Sigtuna kommun.

– Men det är också så att det ger oss bättre möjligheter att utveckla Nydalsområdet som ligger väldigt nära stationen och är attraktivt för byggandet av bostäder.

Anslutning i Märsta

Om förslaget blir verklighet innebär det att Knivsta kommun måste ansluta sig till den nuvarande ledningen som finns i Märsta, men exakt hur mycket anslutningen kan komma att kosta är inte helt fastställt ännu.

– Det är svårt att säga, det har gjorts kalkyler som säger att investeringskostnaden skulle hamna någonstans runt 125 miljoner kronor. Att bygga ut det nuvarande verket ligger på ungefär samma kostnad, men då har vi fortfarande kvar problemen med att vi släpper ut renat vatten i Mälaren och vi begränsar möjligheterna att utveckla Nydalsområdet, säger kommunstyrelsens ordförande Klas Bergström (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.