Kommunalrådet Caroline Andersson (S) vill se ny lagstiftning som underlättar för lärare att beslagta mobiltelefoner under lektionstid. Foto: svt montage

Kommunalrådet: ”Tillåt lärare beslagta mobiler under lektioner”

Uppdaterad
Publicerad

Rektorer har möjlighet att införa lokala ordningsregler för användande av mobiler i skolan. Nu vill Uppsalas kommunalråd Caroline Andersson (S) gå ett steg längre och införa en ny lag som gör det lättare för rektorer och lärare att beslagta elevernas mobiler.

Inga mobiler under lektionstid, mobilfria zoner eller totalt mobilstopp. Hur skolorna agerar för att få bukt med mobilerna under skoltid ser olika ut. Om en lärare upplever att en mobil stör undervisningen har hen i dag, enligt lag, rätt att ta hand om mobilen. Nu vill Caroline Andersson (S), ordförande i utbildningsnämnden i Uppsala, se en ny lag som möjliggör för rektorer och lärare att beslagta mobiler – även i förebyggande syfte.

DEBATT: Här säger eleverna nej till mobilfri skola

#MOBILENISKOLAN

Mobilen stör – både i och utanför klassrummet

– Man har som rektor i dag möjlighet att införa lokala ordningsregler på sin skola. Men jag får signaler från både elever och lärare som känner att mobilen stör undervisning, men också utanför klassrummet i olika situationer, säger hon och tillägger:

– Jag tycker att regeringen bör ta bollen från den särskilda utredare som har föreslagit ett sådant förslag och inte sätta den i långbänk. Vill vi ge rektorerna stöd i ryggen att våga hantera frågorna ute på våra skolor.

Tidigare i våras testade Valsätraskolan i södra Uppsala att ha en mobilfri vecka. Nu planerar skolan att fortsätta på det spåret och hoppas att det ska leda till mer kreativitet och social samvaro bland eleverna. Andra skolor planerar att förbjuda specifika appar som stör undervisningsmomentet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#MOBILENISKOLAN

Mer i ämnet