Dragon gate nära öppna – åtminstone formellt

Uppdaterad
Publicerad

För några veckor sedan satte kommunalrådet i Älvkarleby, Marie Larsson (S), kaffet i vrångstrupen.

Dragon gate skulle stänga. Men allt visade sig vara en feluppdaterad sajt och nu är Larsson något lugnare.

– Så här nära att få allting färdigställd har man inte varit tidigare, säger Marie Larsson (S), efter ett möte med Dragon gates vd Kenny Li.

För några veckor sedan kablades nyheten ut som kommunalrådet Marie Larsson (S) inte ville höra. Dragon Gate-projektet skulle läggas ned. Utlovade jobbtillfällen och skatteintäkter verkade flyga sin kos.

Men. Det var bara en liten detalj. Nyheten stämde inte. Inte alls. Det hela rörde sig om ett missförstånd.

Dragon Gate

Skrev fel på sajten

Ägarna till domännamnet ”dragongate.nu” hade glömt att förnya sitt ägarskap över domännamnet. Ett annat företag köpte domännamnet, och trodde att Dragon gate-projektet låg i träda. Och skrev det på sajten.

Inom kort hade flera medier rapporterat utifrån uppgifterna på sajten, bland annat SVT Nyheter Uppsala, och vd:n Kenny Li var oanträffbar på resa till Peking.

Snart hade dock den förre vd:n, numera konsulten, Erland Ågren dementerat uppgifterna och Dragon gate-projektet visade sig vara vid liv i alla fall.

Möte med kommunalrådet

Nu har Dragon gate-vd:n Kenny Li återvänt från sin tjänsteresa i Kina, och under måndagen träffades vd:n och kommunalrådet i Älvkarleby, Marie Larsson (S), för att diskutera statusen på projektet.

Och Marie Larsson (S) är något lugnare nu än för några veckor sedan.

– Vi träffades i dag, och jag fick då veta att man inväntar de sista tillstånden och att detta bör bli klart någon gång i oktober.

Någon prognos för när hotellet skulle kunna öppna fick dock inte Marie Larsson.

– Det kunde de inte svara på idag. Vi fick även en rundvandring i lokalerna, och så nära att få allting färdigställt har man inte varit tidigare. Det är min uppfattning.

Helt lugn är dock inte kommunalrådet än.

– Vi fick ju inget svar om när de kan öppna, så jag är inte lugnad i nuläget, nej.

Invigt två gånger – men inte öppet

Under den 12-åriga projekttiden har man hållit två invigningar. Men än är alltså hotellet inte öppnat för gäster.

SVT Nyheter Uppsala har pratat med vd:n Kenny Li, och trots det utdragna projektet – den nuvarande ägaren köpte fastigheten 2004 – känner han tillförsikt.

– Ja, vi kommer att öppna inom kort. Kanske senare i år, kanske i början på nästa år.

Projektet har försenats på grund av att man inte har uppnått de krav som kommunen har ställt på bygget. Enligt vd:n Kenny Li har man snart kommit tillrätta med kommunens synpunkter.

– Enligt de handlingar vi har fått från kommunen så ska vi snart klarat av det, säger Kenny Li.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dragon Gate

Mer i ämnet