Kommunalrådet: ”Väldigt positivt”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsens arbetsutskott har redan förordat Per Berglund som ny köpare av Dannemora gruva.

Och kommunalrådet Jacob Spangenberg (C) ser positivt på den eventuella affären:

– Väldigt positivt. Sen ska man ha det väldigt klart för sig att det är väldigt lång väg kvar innan gruvan kan öppna upp igen.

Kommunstyrelsens arbetsutskott har redan sagt ja till affären. Den 31 maj ska kommunstyrelsen ta beslut i frågan, och senare i sommar fattas det slutgiltiga beslutet i fullmäktige.

Enligt Jacob Spangenberg (C), kommunalråd i Östhammar, har konkursförvaltaren Christian Bergqvist på Wistrands adv0okatbyrå fått ta emot flera anbud på Dannemora gruva. Just nu jobbar kommunen med entreprenören Per Berglunds bud.

Dannemora gruva

– Det är det mest intressanta budet som har lagts till konkursförvaltaren. De säger att de vill försöka dra igång den här verksamheten inom två år. Som sagt; det är en lång resa dit, det handlar om malmpriser och andra saker. Det finns en del tecken i skyn på att malmpriserna är på väg upp, men det är svårt att bedöma, speciellt för en lekman som undertecknad, säger kommunalrådet Jacob Spangenberg (C).

Kommunen har stora stora fodringar, vad skulle det här innebära om den här affären blir av?

– Kommunen har 13 miljoner i fodran, eller pant, i konkursboet efter Dannemora Mineral, och vi får då en ersättning på ungefär åtta miljoner, så vi förlorar i formell mening fem miljoner på den här affären. Samtidigt så har kommunen redan gjort en nedskrivning i 2015 års bokslut, så kommunalekonomiskt så har vi redan hanterat det. Men ju mer pengar kommunen får betalt desto mer välkommet är det självklart.

Om gruvan skulle tas i bruk igen, vad skulle det innebära för Dannemora, kommunen och regionen?

– Jag tror att det skulle vara oerhört positivt. Dels är det många underentreprenörer som skulle få arbete och en del direktanställd personal självklart, så det vore oerhört positivt.

Hur ser ni från kommunens sida på chansen att det skulle fungera den här gången?

– Oerhört svårt att säga. Jag kan konstatera att den genomlysning vi har gjort av det här ärendet genom Ahlfords advokatbyrå visar att det är möjligt. Hur möjligt det är kan nog varken Ahlfords eller någon annan bedöma i dagsläget.

Innebär det några nya investeringar för kommunen om verksamheten skulle dras igång igen?

– Inte i det korta perspektivet. Sen kan det komma investeringar i framtiden som vi inte kan bedöma, typ ny infrastruktur eller fler bostäder i Österbybruk. men är ju sånt som har med samhällets och kommunens utveckling att göra också.

Vad vet ni om den nya entreprenören?

– Vi vet att det är personer som saknar kompetens själva, men som har städslat en del kompetens. Sen är det personer med god finansiell ställning som har möjlighet att finansiera stora delar av den här satsningen.

Vad har ni fått för reaktioner från folk som bor i bygden och kommuninvånare?

– Det är en ganska färsk nyhet, så det har väl inte hörts av så mycket, men de vi har pratat med har varit väldigt positiva. Och om jag talar för kommunledningen så tycker vi att det är väldigt positivt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dannemora gruva

Mer i ämnet