Mohamad Hassan (L) är kritisk mot processen. Marlene Burwick (S) försvarar den. Foto: SVT/Uppsala kommun

Kommunen stuvar om – ska bli mer begriplig

Uppdaterad
Publicerad

Två styrelser slopas, sju nämnder och tre bolag berörs. Så ser planen ut när Uppsala kommun ska få ordning på sin organisation. Men redan nu hörs kritiska röster.

Förslaget, som nu skickats på intern remiss, går ut på att effektivisera. Uppsala kommun vill slopa sina produktionsstyrelser för vård-och omsorg och teknik- och service. Istället ska de verksamheterna styras av kommunala nämnder.

Totalt berörs 6 500 av kommunens cirka 13 000 anställda av den tänkta omorganisationen. Främst ska det handla om tjänstemän.

– Jag blev paff när jag läste pressmeddelandet kring det här. Visst de här lösningarna har diskuterats men vi har inte landat i någonting. Nu låter det som att det blivit ett förslag av någonting som jag inte upplevt som klart och då blir den här remissrundan bara ett spel för galleriet, säger Mohamad Hassan (L).

Men kommunstyrelsens ordförande, Marlene Burwick (S) håller inte med.

– Det är en helt öppen remissrunda. Jag blir lite förvånad över kritiken, vi har haft långa samtal om det här och otaliga workshops om det här och det har inte funnits något motstånd från något parti tidigare om att låta det här gå ut på remiss, säger Marlene Burwick (S).

”Det kommer att bli tufft”

Bakom förslaget ligger den omorgansation som redan gjorts i kommunen under förra året. Då gjorde man plats för två helt nya nämnder, kulturnämnden och utbildningsnämnden, som fick i uppdrag att stå för ett helhetsansvar för både produktion och systemledning. Erfarenheterna av detta är det som nu gjort att man föreslår att prova det på fler delar av kommunens verksamhet.

– Det stämmer inte. Det har gått för kort tid för att kunna bedöma hur det har gått med de omorganisationerna. Fråga vem som helst på golvet, det kommer att bli tufft, för att inte säga omöjligt att genomföra det här inom den här tidsramen, säger Mohamad Hassan (L).

– Vi har en tajt tidsplan, det är riktigt, men vi, liksom tjänstemännen, bedömer den som fullt möjlig, säger Marlene Burwick (S).

Går emot

Han menar också att hela förslaget går emot alla tidigare processer av omorganisationer i modern tid i Uppsala.

– Det här är ett trendbrott. Alla stora omorganisationer har tidigare klubbats igenom med blocköverskridande enighet. Nu har den sittande majoriteten förmodligen själva beslutat att så här ska det bli. Och räknar med att få igenom det för att de har majoritet. Men det går emot allt som tidigare gjorts i Uppsalas moderna historia, säger Mohamad Hassan (L).

Men den kritiken får han inte gehör för.

– Vi har ju inte beslutat någonting ännu, det är ju därför vi har den här remissrundan. Men det har funnits en stor samsyn mellan alla partier hittills, inte minst från Mohamad Hassans sida. Nu gör han en sak i mötesrummen och en annan sak i media, säger Marlene Burwick (S).

Fram till den 5 maj finns nu utrymme för remissinstanserna att komma med synpunkter. Sedan väntas beslut tas i kommunstyrelsen i maj och i fullmäktige i juni. Först 2017 är det tänkt att förändringarna ska träda i kraft.

Nytt pressmeddelande

Efter att den här artikeln publicerat har alliansen i Uppsala skickat ett eget pressmeddelande. I det skriver Jonas Segersam (KD), bland annat:

”Uppsala vård och omsorg är en väl fungerande verksamhet med över 4000 anställda och nästan 2 miljarder kronor i omsättning. Det är en av ytterst få egenregiverksamheter i Sverige som inte går med förlust, vilket bygger på en god och noggrann ekonomisk uppföljning. Med förslaget riskerar denna verksamhet att slås sönder och viktig kompetens gå förlorad”.

De berörs enligt förslaget

  • Produktionsstyrelserna för teknik- och service och vård- och omsorg  
  • Äldrenämnden, omsorgsnämnden, socialnämnden, arbetsmarknadsnämnden, gatu- och samhällsmiljönämnden, idrott- och fritidsnämnden och utbildningsnämnden  
  • I viss mån de kommunala bolagen Uppsala Vatten och Avfall AB, Skolfastigheter AB och Sport- och rekreationsfastigheter AB

Källa: Uppsala kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.