Så här ser skyltarna ut i Stadsskogen i Uppsala. Foto: Lars Holmer/TT

Kommunens uppmaning: Bygg kojor!

Uppdaterad
Publicerad

”Bygg gärna en koja av pinnarna!” lyder uppmaningen från Uppsala kommun i Stadsskogen. Efter att skog har avverkats har barnen fått det lättare starta gröna byggprojekt.

– Jag brukar ta promenader där i krokarna och tyckte det såg roligt ut. Jag har ingen aning om varför de är uppsatta, säger förbipasserande Lars Holmer och skrattar.

– Kanske beror på att kommunen inte orkar ta bort pinnarna själv, vad vet jag?

I höjd med Sommarro i Uppsala har barn, och lekfulla vuxna, nu lättare att bygga kojor. Uppsala kommun har den senaste tiden avverkat skog i Stadsskogen, och valt att spara en del av grenar och pinnar som byggdelar till framtida kojor.

”Strategiska ställen”

– Istället för att helt köra bort allt så har vi valt att spara på strategiska ställen, säger Åsa Hedin, naturvårdsstrateg inom stadsbyggnadsförvaltningen.

Det handlar inte om ett förtäckt sätt att inte plocka upp efter sig?

– Nej, det är högst strategiskt. Vi vill få barn att leka ute i skogen helt enkelt.

Första gången som kommunen gjorde ett sådant här initiativ var för ett år sen.

Fyller på ibland

– Går man där ute så märker man att det är uppskattat, och vi har fyllt på några av ställena ibland, säger naturvårdsstrategen.

Lars Holmer är dock inte en av de som kommer att starta något byggprojekt.

– Och mina barn är lite för gamla för kojbygge, men man kan ju hoppas att någon gör som kommunen vill.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.