Företagare på landsbygden är oroliga för vad som händer när kopparnätet ska tas bort i Östhammar i höst. Foto: SVT

Kopparnätet bort på landsbygden i Östhammar

Uppdaterad
Publicerad

Telia ska ta bort kopparnätet, den fasta telefonin, på landsbygden i Östhammars kommun från och med i höst. Och nu oroar sig företagare för att de ska bli utan internet.

Nu, när våren är här är det högsäsong för Dick Karlsson och hans familj som driver stängselföretaget Delka produkter i Sanda, en by söder om Östhammar. En stor del verksamheten, alltifrån webbshopen till att betala räkningar, sköts via internet.

– Det märks redan nu om det är driftavbrott någon dag, då blir det kaos, säger Dick Karlsson.

Tas bort sista november

Företaget är anslutet via  ADSL till Östhammars stadsnät. Men från och med sista november ska Telia ta bort kopparnätet, alltså den fasta telefonin och bredbandet, på landsbygden i Östhammar. Det kommer att beröra runt 1.200 hushåll.  Dick Karlsson oroar sig för vad som kommer att hända med internetuppkopplingen.

– Det kommer inte att fungera om vi inte har någon kommunikation på nätet. Vi har provat med mobilt men det räcker inte till för den här verksamheten helt enkelt.

70 år gammalt

Enligt Telia skiljer sig deras mobila lösningar, som kommer att vara ett alternativ till kopparnätet, från internetuppkopplingar via vanliga mobiltelefoner. De säger att det istället är en fast lösning som står i hemmet men som är uppkopplad via mobilnätet och är förstärkt.

– De allra flesta kunderna kommer att få en bättre kapacitet och bättre uppkoppling med den nya tekniken, säger Iréne Krohn, presschef på Telia.        

Hon betonar att kopparnätet är runt 70 år gammalt.

– Då fanns inte de moderna tjänsterna vi använder oss av i dag och som kräver en helt annan kapacitet och driftssäkerhet än vad det gjorde då. Därför måste man helt enkelt ersätta det med modernare teknik som är mer anpassade till de tjänster vi använder i dag.

Men i Sanda har Dick Karlsson inte fått någon information om vilka alternativ som finns.

– Om den lösningen fungerar så är det helt okej och då kan vi ta den, men det behöver man ju prova innan man kapar kopparlinan, säger han.

Berörda delar av Östhammar

Berkinge

Björsta

Elsarbo

Film

Halvbygda

Hökhuvud

Kelinge

Kilby

Knaby

Kungsvedjan

Moxboda

Oland

Pålsmora

Raggarö

Stora-Risten

Tvärnö

Valö

Vettsta

Vigelsbo

Vamsta

Ånö

1200 hushåll berörs

Östhammar är enda kommun i länet där kopparnätet ska släckas ner i de etapper som är planerade för det nämaste året.

De två nya alternativen som finns är att ansluta sig via fiber eller via mobilnät.

Källa: Telia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.