– Intresset från skolor att få komma och titta har varit väldigt stort, säger Malin Stengård som är festivalkoordinator. Foto: SVT/Privat

Kortfilmsfestivalen intar Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

På måndag börjar Uppsala internationella kortfilmfestival och i år har intresset varit extra stort från skolor, totalt 2600 barn är anmälda.

– Jag skulle säga att kortfilmen står sig ganska bra. Det här formatet gör att regissörer kan ta ut svängarna mer än i vanliga långfilmer, säger festivalkoordinatorn Malin Stengård.

Under veckan kommer kortfilm att visas på flera biografer runt om i Uppsala, men även i lokaler som inte är traditionella biosalonger.

– Nytt för i år är exempelvis att vi kommer att ha filmvisningar på Uppsala konsert och kongress.

Stort intresse från skolor

Malin Stengård är ansvarig för filmfestivalen ung som vänder sig mot skolor.

– Vi har bjudit in skolklasser i och runt om Uppsala för att komma hit dagtid och se på film.

Hur många är det som kommer?

– I år har intresset varit väldigt stort, så det är 2600 barn och unga som är anmälda.

Musikvideor

Totalt kommer 300 olika filmer att visas och bakom dem står filmskapare från 50 olika länder. Festivalen har tre tävlingskategorier: en svensk, en internationell och en för barn- och ungdomsfilm.

– När det kommer till unga filmskapare, som är precis i början av sin karriär, ordnar vi även workshops och föreläsningar. Det kommer folk från hela landet för att delta i dem.

På festivalen finns även flera specialprogram.

– Det största i år kallar vi Music Non Stop. Det är lite som en blandning mellan musikvideo och kortfilm.

Se film utomhus

Vad ser du själv mest fram emot under veckan?

– Vi har ett tyskt kollektiv, som heter A wall is a screen, som kommer hit. De kommer att gå runt i stan på fredag och projicera film på olika husfasader. Det tror jag kan bli häftigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.