Kritiserad psykiatriker får behålla sin legitimation

Uppdaterad
Publicerad

Hårt kritiserad psykiatriker får behålla sin läkarlegitimation.

Psykiatrikern ska nu genomgå en treårig prövotid, men får behålla sin läkarlegitimation. Det har Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN beslutat.

Anmäldes av Inspektionen för vård och omsorg

Inspektionen för vård och omsorg, IVO anmälde psykiatrikern till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd i april 2015. IVO yrkade i första hand på att hans legitimation som läkare skulle återkallas, i andra hand på en treårig prövotid.  

HSAN bedömer att de brister som IVO påvisat om bristande journalföring, medicinsk handläggning och åtgärder vid psykiatrisk tvångsvård tydligt visar att psykiatrikern varit oskicklig i sin yrkesutövning, något som kan ha betydelse för patientsäkerheten. Vid ett tillfälle har han varit grovt oskicklig. Bristerna innebär dock inte att han kan ses som så olämplig att hans legitimation ska återkallas.

SVT har sökt psykiatrikern för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.