Åsa Regnér, ansvarig minister, kritiseras för att ha beordrat en hårdare bedömning. I Uppsala har man förberett sig med plakattillverkning inför lördagens manifestation. Foto: TT/Privat

Kritiserar regeringen – manifestation för stöd

Publicerad

Regeringsdirektivet att minska utgifterna för LSS-stöd har skapat oro bland familjer som får hjälp med assistans. Oro att man ska mista stödet. Något som skulle betyda en radikal förändring för många. På lördagen anordnas en landsomfattande manifestation för LSS-stödet.

– Just nu upplever vi att försäkringskassan drar in LSS-stöd för många, trots att behovet av stöd behövs. Det är tragiskt, säger Saija Jonsson, som är med och leder manifestationen i Uppsala.

Regeringen har tillsatt en utredning som ska se över rätten till assistans för vissa funktionshindrade. Anledningen är att Barn- äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér hävdar att kostnaderna för LSS-stöd skenar. I samband med det här har regeringen gett försäkringskassan direktiv i ett regleringsbrev om att att se över och minska kostnaderna för LSS-stödet.

Ministern kritiserar bland annat vårdbolag för att använda stödpengarna till annat än vård, och att det måste få ett stopp.

– Ett flertal tunga rapporter visar att det finns problem med att medel inom systemet används till annat än assistans. Att antalet timmar drivs upp för att göra vinst. Det finns enligt ICF bolag som gör vinst på varje timme, har Åsa Regnér tidigare sagt till SVT.

Kritiserat direktiv

Regeringsdirektivet har fått mycket kritik från många håll, och på lördag anordnas en landsomfattande manifestation för LSS-stödet.

I Uppsala kommer ett tiotal organisationer att sluta upp på Forumtorget för att manifestera för LSS-stödet och för att demonstrera mot försäkringskassans hårdare bedömningar.

Manifestation på Forumtorget

Saija Jonsson, ordförande i RBU i Uppsala län (Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar), är huvudansvarig för manifestationen på Forumtorget i Uppsala.

– Det kommer att hållas manifestationer på ett 20-tal platser i landet, och först och främst kräver vi ett nödstopp för indraget stöd innan man har gjort en konsekvensanalys av vad ett indraget stöd betyder.

”Drabbar många”

Saija Jonsson hävdar att försäkringskassans nya hårdare bedömning redan har drabbat många.

– De säger att de vill komma åt de som fuskar, men varför inte börja i den änden? Nu känns det som att det dras in LSS-stöd för alldeles för många bara för att spara in pengar, oavsett behov. Det är tragiskt. Det drabbar inte bara barnen, det drabbar hela familjer, säger Saija Jonsson.

De arrangerande föreningarna träffades i onsdags, och både assistenter och barnen hjälptes åt med plakattillverkning.

– Det är ett stort engagemang för den här frågan, säger Saija Jonsson.

FAKTA: ASSISTANSERSÄTTNING

Lagstiftningen bakom assistansen är en rättighetslag som infördes 1994.

Det var en stor reform och kostnaderna för de stöd den ger rätt till har ökat år efter år.

1994 hade 6.100 personer assistansersättning. Tjugo år senare var de 16.400.

Den aktuella siffran för oktober i år är enligt Försäkringskassan knappt 15.800. Det innebär en minskning med cirka 300 personer sedan januari i år.

Under samma tid har kostnaderna ökat år från år, trots att antalet personer som beviljas ersättning inte har ökat så mycket de senaste fem, sex åren. Mellan år 2000 och 2015 fördubblades utgifterna från knappt 14 till 29 miljarder, om kommunernas och statens kostnader läggs samman. Den statliga assistansersättningen, den större delen, ökade från drygt 11 till nästan 25 miljarder under samma period.

Hälften av ökningen beror på att fler grupper, genom lagändringar vid några tillfällen, har fått möjlighet till personlig assistans. Det gäller bland annat att personer som fyller 65 har fått rätt att behålla assistans.

Källa: Regeringskansliet, Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.