Foto: svt

Kroppsuppfattning kan påverkas med mindfulness

Uppdaterad
Publicerad

Tänker du negativa tankar om din kropp? Då kan mindfulnessträning vara något för dig. Psykologistudenterna Karin Isaksson och John Stistrup tror att metoden kan hjälpa oss att få ett bättre förhållningssätt till negativa kroppstankar.

Mindfulness handlar främst om att vara medveten om nuet och att acceptera de tankar som dyker upp i våra huvuden.

Tidigare studier har visat att metoden minskar stress, oro och förbättrar sömnen. Och tanken är att det ska ge en ökad självinsikt och balans.

– Man har tidigare sett att mindfulness har haft positiv inverkan på exempelvis ätstörningar. Så vi tror att metoden också kan påverka vår generella kroppsuppfattning och lära oss att leva med de negativa tankarna, säger John Stristrup, psykologistudent.

50-talet deltagare

Under åtta veckor ska 58 personer delta i en internetbaserad mindfulnesstudie som leds av psykologistudenterna John Stristrup och Karin Isaksson. Där får de genomgå flertalet mentala vardagsövningar.

– Vi hoppas ju att de som deltar ska få ett annat förhållningssätt till de här negativa tankarna som dyker upp och att de inte ska påverka i lika hög grad, säger Karin.

Resultatet kommer i vår

I maj ska studien visa om mindfulness kan användas för att acceptera våra kroppar som de är utan bantning och dieter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.