Foto: SVT

Lägeravhysningar – länet toppar

Uppdaterad
Publicerad

Tillsammans med Stockholm och Västra Götaland står Uppsala län för cirka 93 procent av alla ansökningar om avhysning av otillåtna markockupationer till Kronofogdemyndigheten. Det framgår av en sammanställning som Kronofogden gjort, och som nyhetsbyrån Siren presenterat.

Markägare i Stockholms län, Västra Götaland och Uppsala län stod för 93 procent av ansökningarna om att få bort otillåtna bosättningar under det första halvåret i år. 280 personer avhystes, enligt ny statistik från Kronofogdemyndigheten som Nyhetsbyrån Siren tagit del av.

Uppsala med i toppen

För egen del står Uppsala län för omkring 16 procent.

– I hälften av ärendena flyttar de berörda självmant innan vi verkställer besluten, säger Johan Krantz, controller på kronofogden, till Nyhetsbyrån Siren.

Totalt kom nära hundra ansökningar om särskild handräckning rörande markockupation in till och med sista juni, vilket är färre jämfört med samma period i fjol, då strax över hundra kom in.

Många ärenden faller dock

Enligt Johan Krantz faller dock ett ärende ofta på grund av att markägaren inte kunnat identifiera de berörda personerna. Vilket krävs enligt lag för att kunna genomföra en avhysning. Detta eftersom bevisbördan ligger på markägaren att påvisa att bosättarna de facto är stadigvarande.

– Det är den knepigaste delen. Om alla uppgifter finns kan det annars handla om en ganska snabb process. Men en grundregel är att vi alltid måste åka ut och informera på platsen på förhand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.