Rävar ger sig sällan på tamdjur, uppger Länsstyrelsen. Foto: Sveriges radio

Länsstyrelsen: Större risk för skabb än attack

Uppdaterad
Publicerad

Folk i Långtora-Vallby utanför Enköping terroriseras av en orädd räv.

Men länsstyrelsen vill lugna byborna.

– Rävar äter i huvudsak gnagare och småvilt. Det är ovanligt att räv ger sig på tamdjur, säger Lars Plahn, vilthandläggare.

Den orädda räven är sällsynt oskygg.

Bybor i Långtora-Vallby stöter dagligen på den i sina trädgårde. Ja, till och med snubblar på den ibland.

– Jag snubblade över den igår kväll när jag öppnade ytterdörren. Den är inte skygg för fem öre. Den sprang inte ens iväg. Räven måste ha blivit matad av människor, säger David Holmberg i Långtora-Vallby till SVT Nyheter Uppsala.

”Äter mest gnagare”

Nu fruktar byborna för sina hundar och katter. Att räven helt enkelt ska äta upp dem. Men vilthandläggare Lars Plahn på länsstyrelsen tycker inte att byborna ska vara oroliga.

– Rävar äter i huvudsak gnagare och småvilt. Det kan hända att de tar så stora byten som rådjurskid. Och det är ovanligt att de ger sig på tamdjur, säger Lars Plahn.

Men en del djur är väldigt små. Någon hund beskrivs liten som rävens huvud av en ägare.

– Ja, jo, då kan det väl kanske ligga i farans riktning, men det är ändå såpass ovanligt att de ger sig på tamdjur. Då skulle jag säga att det är större risk att tamdjuren smittas av skabb eller parasiter från räven än att de ska bli uppätna.

Kan ta eget beslut om skyddsjakt

Just nu är det jaktsäsong på räv. Och man kan dessutom själv ta beslut om skyddsjakt på räven om man som markägare är utsatt.

– Bor man inte i tätbebyggt område så att det behövs skjuttillstånd så kan man enligt jaktförordningens bilaga 4 ta beslut om skyddsjakt, på ”enskilds initiativ” som det heter. Orsakar räven problem eller olägenhet så har man rätt att skjuta den. Men då måste man också kunna bevisa att den orsakar olägenhet, säger Lars Plahn.

Men om man själv inte är jägare, hur gör man då?

– Man kan lämpligen vända sig till någon lokal jägare eller jaktlag. Man kan också vända sig till Svenska Jägarförbundet som oftast kan vara behjälpliga med att hitta jägare som kan ställa upp.

Att fånga in räven och flytta den får man inte som privatperson.

– Det finns fångstredskap, men då måste man se till att avliva den på lämpligt sätt. Man får inte fånga in en räv och sedan transportera den. Det är inte tillåtet, säger Lars Plahn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.