Leif GW Persson i kvällens veckans Veckans Brott. Foto: SVT

GW: ”Kan även bli fråga om andra brott”

Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkta våldtäkten ska ha filmats och sänts live på Facebook. Nu uttalar sig Leif GW Persson, och menar att fallet är komplext. På grund av livesändningen kan det handla om mer än bara en våldtäkt, menar han.

– Det kan bli fråga om sexuella ofredanden eller förtalsbrott, säger han.

I kvällens ”Veckans brott” kommenterar professor Leif GW Persson fallet med den misstänkta våldtäkten som filmats och sänts live på Facebook.

Tre män har begärts häktade, misstänkta för våldtäkt på en ung kvinna utanför Uppsala.

Polisens fokus just nu, menar Leif GW, ligger på att komma fram till vad filmen visar, något som verkar vara en grov våldtäkt. Men i och med att det sändes live på Facebook kan det även vara tal om flera olika brott.

– Det kan också bli fråga om andra brott, sexuella ofredanden eller förtalsbrott, säger Leif GW Persson.

Kan handla om flera brott

I kvällens Veckans Brott diskuterar man om även de som sett livesändningen på Facebook kan ha gjort sig skyldiga till brott – för att de inte anmälde.

– Alltså om man är på plats när ett grovt brott genomförs eller förbereds, då har man en skyldighet att anmäla det, säger Leif GW Persson.

Under förra året dömdes fem personer i hovrätten för att ha varit närvarande under ett grovt brott utan att anmäla, till åtta månaders fängelse, berättar GW Persson.

Men huruvida det kan tillämpas då man bevittnat ett brott live på Facebook kan Leif GW Persson inte svara på.

– Nja, jag vet inte, säger han.

”Det kommer naturligtvis bli vanligare”

Man har tidigare diskuterat spridandet av bilden på döde Ahmed, som spreds efter att han blivit ihjälskjuten vid en busshållplats i Malmö. Att bild- och videomaterial sprids på liknande vis vid brott tror Leif GW Persson att vi kan komma att se mer av.

– Nu har ju alla kameror på sig, så det kommer naturligtvis bli vanligare, på gott och ont. Detta som vi pratar om nu är ju på ont. Hade man gett polisen den här dokumentationen så hade det kunnat bli gott, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.