Anna Edbom upptäckte blod i gräset och flera påsar med djurdelar i närheten av hennes hage. Foto: Privat

Makabra upptäckten: Okända stal och slaktade Annas får

Uppdaterad
Publicerad

Anna Edbom gjorde en polisanmälan efter den makabra upptäckten. Men utsikterna att få fast fårtjuven är mörka.

När Anna Edbom under måndagen skulle titta till sina får i hagen som hon har anslutning till sin gård utanför Märsta, upptäckte hon att ett av fåren saknades. Någon hade under natten mellan söndag och måndag tagit sig in i hagen och fört bort ett av fåren. 

– Först trodde jag att det var en lokatt som har tagit fåret.

Spår i gräset

När hon under tisdagsmorgonen återvände till hagen för att leta en gång till, upptäckte hon att någon hade öppnat det elektriska stängslet runt hagen. På andra sidan stängslet var det spår i gräset och det var när hon följde dem, som hon gjorde den makabra upptäckten och fann det saknade fåret i ett dike.

– Min teori är att de har jagat fåren i hagen, fått tag på tackan och sen tagit henne över kanten till ett dike. Om man är på andra sidan diket syns man inte, och där i skydd av diket har de här personerna antagligen avblodat fåret, det var så otroligt mycket blod på platsen.

Efter upptäckten gick Anna vidare längs diket och hittade två blå plastsäckar, i säckarna hittade hon djurdelar. Det är säckarna som gör att Anna Edbom är helt övertygad om att det är en människa som tagit fåret.

– Som djurägare är det här bland det hemskaste man kan vara med om, att ens djur har blivit slaktade precis utanför hagen. Jag är helt säker på att det är en människa, en lokatt använder inte plastpåsar för att lägga slaktrester i.

Har polisanmält

Nu har Anna Edbom polisanmält händelsen, men eftersom det inte finns några vittnen eller bevis för vem som kan ha dödat fåret kommer anmälan troligen inte leda till att någon döms för brottet.

– Polisen har tagit emot anmälan, men jag vet inte vem som har gjort det och det finns inte direkt några spår att gå på, de kan inte göra jättemycket heller tyvärr.

Uppsikt

Efter händelsen har Anna Edbom flyttat på fåren till andra hagar och kommer med hjälp av bekanta att hålla dem under uppsikt fler gånger per dygn.

– Vi får åka förbi så ofta det går och har bett folk som vi känner att slänga ett extra öga när de är i närheten. Alla som har hört talas om det här i området är jätteupprörda och försöker hjälpa till så mycket de bara kan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.