Polisen har inte resurser nog, konstaterar Jessica Mattsson (till vänster) och Elin Demont på Brottofferjouren i Uppsala. Foto: SVT

Många brottsoffer mår dåligt

Publicerad

Många som drabbas av brott söker hjälp hos Brottsofferjouren när polisens insatser inte räcker till. Hjälpen kan pågå länge, när offren mår dåligt över att brottet inte klaras upp.

De flesta människor som söker stöd hos Brottsofferjouren har drabbats av så kallade mängdbrott eller vardagsbrott – till exempel misshandel, inbrott och ekonomisk brottslighet. Brottsoffren kan få hjälp med alltifrån att göra en polisanmälan till att förstå hur en rättsprocess går till och hur man kan kräva skadestånd.

– Dessutom behöver brottsoffer ofta hjälp att bearbeta vad de varit med om. Efter ett brott finns ofta många tankar och känslor och där är vi vanliga människor som kan lyssna och stötta, säger Jessica Mattson, samordnare på Brottsofferjouren i Uppsala.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Uppgivenhet och frustration

Brottsoffer mår ofta dåligt för att de upplever att inget händer när de är mitt en rättsprocess.

– Det kan bli mycket uppgivenhet och frustration när deras ärenden kanske läggs ned eller när handläggningstiderna är långa, säger Jessica Mattsson.

– Brottsoffren känner sig svikna och att polisen inte bryr sig. Vi vet ju att polisen bryr sig, men de har ju inte resurser alls just nu. Och där kan vi ju hjälpa till och samarbeta och avlasta, det måste inte vara en polis som svarar på de frågor som brottsoffer har, säger Jessica Mattson.

Polis måste informera

I vanliga fall kommer sju av tio fall som jouren jobbar med från polisen. Men på senare tid har Brottsofferjouren märkt att polisen inte lämnar lika många ärenden till dem längre, trots att det finns en förordning om att den polis som tar upp en anmälan måste informera brottsoffer om vilka möjligheter till stöd som finns.

Det är viktigt att myndigheterna samverkar med med de ideella krafterna, framhåller samordnaren Elin Demont.

– Alla behöver tillsammans ta ansvar för att ta hand om kommuninvånarna, säger hon.

Så söker du stöd

Brottsofferjouren i Uppsala går att kontakta via nätet, www.uppsala.boj.se eller på telefon 018-10 65 00. Brottsofferjourens nationella telefonnummer är 0200-21 20 19.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet