Huvudskyddsombudet Anna Rask-Andersen tror att stress kan vara en förklaring till att fler blir sjukskrivna. Foto: TT / Pressbild

Många läkare sjukskrivna

Publicerad

Sjukskrivningarna ökar bland kvinnliga läkare. En oroande utveckling, tycker Läkarförbundet.

Utmattningssyndrom med långa sjukskrivningar blir allt vanligare bland unga kvinnliga läkare i Sverige.

2010 var 2,7 per 1 000 sysselsatta kvinnliga läkare sjukskrivna. 2014 var 5,4 per 1 000 sjukskrivna och 2015 var motsvarande siffra 8,6.

– Det är ju väldigt allvarligt, de som blir läkare är ju ofta starka och duktiga personer som kämpat för att komma in på läkarutbildningen, säger Anna Rask-Andersen, huvudskyddsombud för läkarna i Region Uppsala.

Såg tendenser förra året

Hon berättar att man i Uppsala såg tendenser till ökad sjukskrivning inom primärvården redan förra året.

– Jag har noterat att jag varit på betydligt fler rehabsamtal med sjukskriven personal och jag tror att orsaken till ökningen helt enkelt är stress.

Kraven är höga inom läkaryrket och enligt Anna Rask-Andersen bidar det till stressen, i kombination med att stödet från kolleger och chefer ofta upplevs som dåligt.

Hamnar i etisk konflikt

– Sedan upplever många att de har dålig kontroll, och det är stressande. Det är ju ofta ont om vårdplatser och när man måste skicka hem patienter som egentligen borde läggas in så hamnar man lätt i en etisk konflikt med sig själv.

Hur stöttar ni personalen från fackligt håll?

– Vi kämpar för att få en bättre arbetsmiljö genom att ta upp problem med arbetsgivaren, vi vänder oss också till Arbetsmiljöverket så att de kommer ut på inspektioner. Det här är ju ytterst en följd av politikernas fokus på en budget i balans, det finns inga pengar men de talar inte om vad som ska prioriteras bort.

Nästa vecka ska Läkarförbundet få mer detaljerad information om sjuktalen inom Region Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.