Manifestation för att behålla modersmålen

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen protesterade närmare hundra personer mot att modersmålsenheten tas bort.

Inom Uppsala kommun finns i dag en modersmålsenhet som riktar sig till förskolebarn. Där jobbar 80 pedagoger som behärskar ett 40-tal språk. Men i och med ett nytt förslag från utbildningsnämnden ska enheten fasas ut under ett års tid.

Förslaget har mötts av stark kritik. På fredagseftermiddagen anordnades ett protestmöte vid Resecentrum i Uppsala.

– Förslaget innehåller en behovsprövning av modersmålet. Man reducerar ett barns rätt att få tala sitt språk och undervisas om sin kultur till ett behov som bara ska tillgodoses om de reguljära pedagogerna tycker att barnet har ett behov av det, säger Tommy Pettersson som är initiativtagare till manifestationen.

Dålig kommunikation

Miljöpartisten Linda Eskilsson är förste vice ordförande i utbildningsnämnden. Hon menar att protesterna visar att nämnden hade kunnat vara bättre i sin kommunkation och att de borde ha nått ut till fler än de har lyckats göra.

– Vi har ett förslag som vi tror verkligen kommer att bli bra för deras barn. De kommer få ett modersmålsstöd i förskolan, som är mer levande. Jag hoppas att de kommer uppleva det här lika bra som vi tror när det genomförs i framtiden, säger Linda Eskilsson (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.