Massiv krisövning i Enköping

Uppdaterad
Publicerad

Över tusen personer har simulerat ett post-inbördeskrig, sönderslitet Bogaland i två veckor.

Vid ledningsregementet i Enköping avslutades på onsdagen årets upplaga av Combined Jount Staff Exercise, CJSE 16 – en scenariodriven övning där stabspersonal utbildas i hur de ska agera i krissituationer och hur de ska samverka med det civila.

1200 personer, från 27 länder, har deltagit och spelat att de befinner sig i det fiktiva landet Bogaland (till ytan mellansverige med Gotland). I Bogaland har det sedan samma övning tidigare år varit inbördeskrig. Det är sedan tre veckor tillbaka eld upphör, men med en stor oro vad gäller rebellgrupper, flyktingströmmar, laglöshet och humanitär kris.

– Sen försöker vi då med den insatsen som är här både avhjälpa de mer militära inslagen, men också att bygga ett fungerande samhälle på demokratiska principer, berättar spelledaren Bengt Axelsson, tillika vicerektor på försvarshögskolan.

Det som hänt under de två veckorna har varit ett reaktion- och motreaktion spel mellan deltagarna och spelledningen, som kommer med inspel beroende på hur deltagarna handlar.

– Det mest givande är att få utvecklas med andra nationer, andra stabsmedlemmar och se hur samarbetet utvecklas och hur vi kan stödja varandra, säger Johanna Sjöberg, som är ledningsstabens länk mellan det militära och civila.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.