”Vi är inte nöjda med väntetiderna, men det är den här verkligheten vi har att hantera” säger Fredrik Bengtsson på Migrationsverket. Foto: SVT/Migrationsverket

Migrationsverket: Därför är väntetiderna så långa

Uppdaterad
Publicerad

Från att ha legat på två-tre månader är nu väntetiden för att få besked om uppehållstillstånd i många ärenden nu uppe i över ett år. ”Det är inget vi är nöjda med, men vi kommer inte klä oss i aska och sot, för det här är den verklighet vi har att hantera” säger Migrationsverkets kommunikationschef.

I Uppsala län väntar just nu 2.841 personer på beslut i sin asylprocess. Många av dem har väntat i upp till ett år. Fredrik Bengtsson är tillförordnad kommunikationschef på Migrationsverket och han förklarar att de långa väntetiderna har att göra med att det kom så många människor till Sverige förra året.

– Hösten 2015 kom det ungefär 120.000 människor hit. Anledningen till att väntetiderna ökat har alltså att göra med antal.

Väntan på uppehållstillstånd

Fredrik Bengtsson säger att fokus för Migrationsverket i Uppsala län och i resten av landet nu ligger på att fatta så många beslut som möjligt.

– Vårt mål är att alla som kom hit under förra året ska ha få besked innan årsskiftet.

Aldrig fattat så många beslut tidigare

2841 personer väntar på besked om uppehållstillstånd i Uppsala län. Foto: SVT

Vad tänker du kring att väntetiderna är så långa?

– Vi är inte nöjda med dem, samtidigt så kommer vi inte klä oss i aska och sot heller. I förra veckan fattade vi på nationell nivå beslut i över 3.000 ärenden.

När året är slut räknar de med att ha fattat beslut i 110.000 ärenden.

– Vi har aldrig varit i närheten av att fatta beslut i så många ärenden tidigare, säger Fredrik Bengtsson.

– Men självklart är ett till ett och ett halvt års väntan alldeles för lång tid för de människor som lever i en orolig situation och nu går och väntar på besked.

Skärpta regler gällande utvisningar

Under sommaren skärpte Migrationsverket sin praxis gällande utvisningar. Enligt regelverket kan inte ungdomar som saknar skyddsbehov utvisas till länder där det inte finns ett ordnat mottagande, vilket inneburit att ungdomar under 18 år fått uppehållstillstånd i Sverige. Nu gör man i stället så att ungdomarna över 16 år får ett tillfälligt uppehållstillstånd fram till dess att de fyller 18 år, då utvisning kan verkställas.

Läs mer om det här.

I början på oktober undertecknades ett avtal mellan Sverige och Afghanistan om att sända tillbaka afghaner som fått avslag på sin asylansökan. Avtalet innebär att Afghanistan åtar sig att ta emot afghaner som utvisas under tvång, vilket den afghanska regeringen under senare år vägrat.

Läs mer om det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Väntan på uppehållstillstånd

Mer i ämnet