Lena Ek.

Kärnkraftsägarna tvingas förklara intrången

Uppdaterad
Publicerad

Miljöminister Lena Ek (C) är måttligt imponerad av säkerheten runt kärnkraftverken i Forsmark och Ringhals.

Miljöminister Lena Ek (C) agerar nu efter att aktivister från Greenpeace på tisdagsmorgonen tagit sig in på områdena vid både Forsmark och Ringhals.

– Jag har kallat den ansvariga myndigheten Strålsäkerhetsmyndigheten samt ägarna Vattenfall och Eon till mig i morgon för att de ska förklara sig. De ska sköta säkerheten runt och inne i verken enligt driftavtalet med staten, och även det första stängslet ska förmå att hålla allmänheten borta. Uppenbarligen fungerar det inte så, säger Lena Ek.

Kärnkraftverket i Forsmark

Greenpeace ville ju göra ett stresstest, kan man säga att det fungerade precis så?

– Jag kommenterar inte Greenpeace aktioner.

Vattenfall: Bra skydd

Enligt Vattenfall, huvudägare till både Ringhals och Forsmark, visade tisdagens aktion att säkerheten kring de båda kärnkraftverken fungerar ”precis som det är tänkt”.

Aktivisterna från Greenpeace lyckades ta sig över det yttre skyddet, på Forsmark med hjälp av stegar och på Ringhals genom att klippa hål i staketet.

Enligt Vattenfall är syftet med det yttre skyddet att det ska fördröja inkräktare samtidigt som larmen går.

Olyckligt

Claes-Inge Andersson, talesperson för Forsmarks kraftgrupp, tycker inte att händelsen var en särskilt allvarlig incident, men att den visar att skyddet är tillräckligt. Däremot är han kritisk till Greenpeace intrång.

– Det är olyckligt att Greenpeace använder sig av sådan här metoder, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kärnkraftverket i Forsmark

Mer i ämnet