Misstänker giftattacker mot hundar i Gränby

Uppdaterad
Publicerad

Nu larmar hundägare om misstänkta giftattacker mot hundar i Gränby.

En som råkat illa ut är den kinesiska nakenhunden Valle.

– Han fick panik. Toksprang, kräktes och krampade. Djurakuten på Ultuna bekräftade att han var förgiftad och behöll honom över natten, säger matte Malin Boholm, 25.

När Cornelia Scott, 23, var ute och rastade sin 4-åriga papillon Enzo i Gränbyparken kom en annan hundägare fram och varnade Cornelia för att någon skulle ha lagt ut gift i parken. Enligt hundägaren hade minst fyra hundar drabbats av förgiftning.

– Enligt henne hade man hittat chokladbitar och bröd utspridda, men om de var förgiftade eller inte vet jag inte. Hon bad mig vara försiktig med Enzo, och det är jag. Jag låter honom knappt lukta på något, säger Cornelia, som bor i Gränby och som brukar rastar Enzo i parken dagligen.

Varnade på facebook

För att varna andra hundägare i området postade Cornelia ett inlägg på Facebook. Ett inlägg som har delats över 300 gånger. Och flera hundägare har hört av sig till Cornelia efter postningen. Som Malin Boholm. Hennes 2-åriga blandrashund Valle drabbades hårt efter en eftermiddag i Gränbyparken för två veckor sedan. När Valle kom tillbaka till Malin efter att ha varit med husse i parken hela eftermiddagen blev han snabbt dålig.

– Plötsligt började han tokspringa. Jag trodde att det var ett glädjefnatt, men plötsligt såg jag paniken i hans ögon. Det gick inte att få kontakt med honom, berättar Malin.

Larmade djursjukhuset

Till slut fick Malin tag i honom och fick in honom i bilen.

– Då blev han dåsig och såg jättesnurrig ut. När vi kom hem så somnade han direkt. Sen vaknade han och spydde. Han såg jättekonstig ut, började skaka, spydde igen och började krampa. Då var jag redan i kontakt med djurakuten. De sa att jag skulle komma direkt, och de tog emot oss i dörren.

Valle fick vara kvar och vårdas över natten.

– De sa att han hade blivit förgiftad, men de visste inte av vad. Det enda jag kan komma på är att det är något som han har fått i sig i Gränbyparken. Sen såg jag Cornelias facebook-inlägg, och det kändes som att det stämde in på vad som hände med Valle.

Förgiftningar vanliga

På djurakuten på Ultuna har man inte upplevt att det är någon akut ökning av förgiftningar.

– Samtidigt är förgiftningar väldigt vanliga, och det kanske inte är så att vi sätter olika fall i samband med varandra, säger Hanna Bäckström, kommunikatör på Djursjukhuset.

Malin Boholm, som inte bor i Gränbyområdet, kommer att avstå att rasta Valle i Gränbyparken framöver.

– Ja, absolut. Det är läskigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.