Mannen som häktades misstänkt för förberedelse till terroristbrott greps med pistol och rånarluva i bilen. Foto: SVT/TT

Misstänkt terrorist greps med pistol och rånarluva

Uppdaterad
Publicerad

Håbomannen som häktades misstänkt för terrorbrott greps först misstänkt för förberedelse till rån, rapporterar Sveriges Radio P4 Uppland.

Mannen kontrollerades för drograttfylla – då hittade polisen en rånarluva och pistol i bilen.

Få uppgifter har läckt ut om förundersökningen mot den man, folkbokförd i Håbo, som greps misstänkt för förberedelse till terroristbrott söndagen 13 november.

Det som har varit känt är att mannen först greps under söndagsförmiddagen misstänkt för ett annat brott, men att mannen sedan greps och anhölls igen efter en husrannsakan i mannens hem. Några dagar senare häktades mannen misstänkt för förberedelse till terroristbrott.

Hittade pistol och rånarluva

Nu avslöjar Sveriges Radio P4 Uppland att mannen först stoppades misstänkt för drograttfylla. När polispatrullen letade igenom mannens bil hittade man en rånarluva och en pistol, en soft air gun, och Håbomannen greps misstänkt för förberedelse till rån enligt P4 Uppland. Efter en husrannsakan hemma hos mannen så kopplades Säkerhetspolisen (Säpo) in, och mannen anhölls misstänkt för förberedelse till terroristbrott senare under söndsgskvällen.

Vad det var man hittade hemma hos mannen som gjorde att åklagaren Evamari Häggkvist några dagar senare valde att begära honom häktad för terrorbrott vill inte polis och åklagare gå in på, utan man har hela tiden hänvisat till förundersökningssekretess.

Läs mer: Misstänkte terroristen – Detta har hänt

Fortsatt misstänkt

Håbomannen häktades skäligen misstänkt för förberedelse till terroristbrott den 17:e november, men släpptes redan dagen efter av åklagare.

Trots det är mannen fortsatt misstänkt för terrorbrott.

– Han är släppt, men misstankarna kvarstår fortfarande mot mannen, sade Evamari Häggkvist, åklagare på riksenheten för säkerhetsmål, till SVT Nyheter Uppsala.

Vill inte prata med SVT

Ett uttalande som överraskade mannens försvarsadvokat Leif Silbersky.

– Jag förstår ingenting. Det är mycket förvånande. Jag kan ha förståelse för att man hade de här misstankarna initialt, men när man har checkat av och kommit fram till att min klient ska släppas så förstår jag inte varför man inte lägger ned utredningen, sade Leif Silbersky tidigare till SVT Nyheter Uppsala.

SVT Nyheter Uppsala har varit i kontakt med mannen, som inte vill uttala sig i nuläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.