Ligan beställde mobiltelefoner till företag och hämtade ut dem med hjälp av falska id-handlingar. Foto: SVT / TT

Mobilliga döms för storsvindel

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot en mobiltelefonliga avslutades i Uppsala tingsrätt under fredagen. Två av huvudmännen i ligan döms till fängelse och två medhjälparna döms till villkorlig dom och skyddstillsyn.

Under sommaren har ligan begått ett flertal grova bedrägerier riktade mot företag i södra Sverige. Ligan beställde stora mängder mobiltelefoner genom att använda sig av restaurangers bolagsinformation och falska identitetshandlingar. När telefonerna levererades med postbud stod någon ur ligan i närheten och kunde kvittera ut paketen. Ibland använde de sig av falska identitetshandlingar men oftast kunde de ta emot paketen utan att visa upp någon id-handling.

Falska id-handlingar

Ligan använde sig av förfalskade id-handlingar och vid gripandet i centrala Uppsala i somras gjordes en husrannsakan av det hotellrum som ligan bodde på. På hotellrummet hittade polisen utrustning för tillverkning av flaska id-handlingar. Bland annat en bärbar dator, en skrivare med scannerfunktion och en lamineringsmaskin. De hittade även ett flertal förfalskade körkort, bilder på personer och namnteckningar.

Fängelse

De två huvudmännen i ligan dömdes under fredagen till fängelse för de grova bedrägerierna. Den 29-årige mannen dömdes bland annat för 38 fall av grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri till 2 år och 9 månader i fängelse. Den andra huvudmannen, en 49-åring man dömdes bland annat för 19 fall av grovt bedrägeri och 4 fall av försök till grovt bedrägeri. De andra två medhjälparna i ligan dömdes till skyddstillsyn och villkorlig dom. 49-åringen nekade till brottsmisstankarna, medans 29-åringen erkänner att han varit inblandade i en del av gärningarna.

Skadestånd

Huvudmännen i ligan döms även till att betala närmare 1,2 miljoner kronor i skadestånd till de bolag som de lurat på mobiltelefoner, byggvaror och elektronik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.