Mohammad kritisk mot könsseparerade aktiviteter

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens politik har bidragit till könsseparerade aktiviteter istället för att gå till botten med hederskulturen, menar Sara Mohammad.

Sara Mohammad, ordförande i riksorganisationen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime deltog i SVT:s morgonsoffa på onsdagsmorgonen. Hon fick bland annat frågan om nuvarande feministiska regering har påverkat hederskulturen.

– Jag önskar att regeringen införde ett feministiskt program för kommunerna. Parallellt med de förbättringar som genomförts har vi också märkt att religiösa och traditionella krafter ifrågasätter varför vi inte bär slöja, är ute sent på kvällarna, bor själva eller inte är gifta. Lösningen har tyvärr blivit könsseparerade aktiviteter som separerade badtider och könsseparerade gymnastiklektioner.

Fadime 15 år

– Men skyddar inte det flickor som kan vara utsatta för hedersrelaterat våld?

– Det är ju snällt att tänka att dom i alla fall deltar i aktiviteten, men vi måste gräva i kärnproblematiken om varför dom inte får delta i mixade aktiviteter.

Tio misstänkta hedersmord 2016

Det är ändå stor skillnad idag jämfört med för 15 år sedan, menar Sara Mohammad.

– Kunskaperna har ökat om hedersrelaterat våld i samhället och fler hör av sig till oss idag och fler är medvetna om sina mänskliga rättigheter. Flera lagar har ändrats, men det är väldigt mycket kvar att göra. Under 2016 beräknar vi att det skedde minst tio misstänkta hedersmord, säger Sara Mohammad i morgonsoffan.

Läs mer: ”Arvet efter Fadime är kunskap”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fadime 15 år

Mer i ämnet