Norrtäljebon Jonas Nilsson lägger all sin kraft på att ge personer med funktionsnedsättning möjlighet att komma ut på sjön. Foto: SVT

Här är båten som möjliggör fiske för alla

Uppdaterad
Publicerad

Han är mannen som lägger all sin kraft på att ge personer med funktionsnedsättning möjlighet att komma ut på sjön. Med sin specialbyggda båt tar han med sina gäster ut till de finaste gäddvikar.

Det är en vacker höstdag i Roslagens skärgård. Målet för resan är en fin gäddvik vid Högmarsö, en plats dit Jonas Nilsson gärna tar sina gäster. Gäster med funktionsnedsättning av olika grad som får en chans att uppleva naturen en stund.

– Det är många människor som inte kan ta del av det här. Det vill vi ändra på, säger Jonas Nilsson, initiativtagare till Sveriges Funktionshindrades Frilufts- och Fiskeförening, SFFF.

Specialbyggd båt som gör utflykterna möjliga

Norrtäljebon Jonas Nilsson råkade ut för en MC-olycka 2002 och använder sedan dess rullstol. Hans stora intresse var fiske, men nu tvingades han inse att fiska i rullstol från en båt inte var så lätt. Han startade SFFF och utvecklade en båt som fungerar för rullstolsburna.

– Det är släta däcksytor och en bogramp i fören. Båten är även utrustad med ett staket, en fender i fören som gör att vi kan ligga mot bryggorna med motorn på och gå av i lugn och ro säger Jonas Nilsson.

Nominerad till årets eldsjäl

Idag driver han föreningen SFFF som erbjuder personer med funktionsnedsättning en fisketur och en stunds sjöliv. Nu är Jonas Nilsson nominerad i tävlingen Årets Eldsjäl, med en prissumma på 75 000 kronor. Uppmärksamheten runt tävlingen är ändå det viktigaste.

– Det är jättekul att få uppmärksamhet, men viktigast är att ge flera möjligheten att komma ut och sprida kunskapen om att det här ju faktiskt går, säger Jonas Nilson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.