Mjölkbönder som levererar till Arla får i dag 2:44 kronor per kilo mjölk, och anledningen är enligt Arla att mjölkproduktionen fortsätter att öka i flera europeiska länder.
I Österbyn på Gräsö har Eivor Mattsson och Jan Jansson jobbat som mjölkbönder sedan början av 1990-talet. Paret har i genomsnitt haft omkring 10 kor samtidigt, vilket betytt att man inte kunnat ha mjölkproduktion som den enda inkomsten.
Sista mjölkbilen
Eivor Mattsson är uppväxt på gården och har arbetat där hela livet. Men i måndags kom mjölkbilen för att hämta mjölk för sista gången. Dagen efter kördes de nio korna iväg. För paret blev avskedet känslosamt.
– Alla kor har sina egna personligheter, de blir lika kära som en hund och att ha kor är en livsstil, säger Eivor Mattsson.
LÄS MER: Arla sänker mjölkersättningen – igen
Grannen Birgitta Söderberg slutade som mjölkbonde för två år sen efter att hennes man gått bort. Hon uppskattar att det i början av nittiotalet fanns omkring 16 mjölkbönder på Gräsö. Men i dag är den siffran noll, och på den sista utposten tror man inte att Gräsö kommer att ha någon ny mjölkproduktion framöver.
– Vi har ju tur som inte har några skulder nu när vi slutat. Till skillnad från andra som vi känner till som har fått sälja gården, säger Jan Jansson.
De senaste tio åren har antalet mjölkbönder i Sverige mer än halverats, i Uppsala län likaså. I Österbyn är Eivor och Jan skeptiska till att den trenden ska vända inom en snar framtid och riktar skarp kritik mot Arla, som man känner inte representerar bönderna.
– Lönsamheten är för dålig. Det känns som att det skulle krävas 5 till 6 kronor litern för att det skulle bli något, säger Eivor Mattsson.
LÄS MER: Mjölkkrisen slår hårt mot bönderna
Arla menar att ett sådant literpris inte är realistiskt, men att de senaste årens literpris är för lågt.
– De senaste två åren har det varit för lågt, även i Europa. Mjölkkrisen har slagit hårt mot Sverige, i takt med att marknaderna i Ryssland och Kina har försvunnit. Samtidigt har mjölkproduktionen ökat i Europa, men efterfrågan är tyvärr för låg, säger Daniel Emilson, presschef för Arla Sverige.
Han beklagar att Eivor och Jan inte känt sig representerade.
– Men vi har samma principer som vi alltid har haft med en bonde, en röst, säger Daniel Emilson.
Företagen minskar
Enligt de senaste siffrorna från LRF Mjölk finns det 137 mjölkföretag i Uppsala län, en gradvis minskning från sex månader sedan då 140 företag var verksamma. Eivor och Jan i Österbyn tror att konsumenten tänker mer på plånboken än var mjölken är tillverkad när de väljer produkt.
– Konsumenten väljer det billigare alternativet, säger Jan Jansson.