Aila Stefansdotter-Franck tycker valet att lägga ner verksamheten är konstigt. Foto: TT/Privat

Musikfabriken läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Musikfabriken i Uppsala ska läggas ner. Nu höjs röster för att rädda musik- och kulturcentret i Fyrislund. Men styrelsen har redan fattat beslut om att säga upp lokalerna.

– Många ser det här som ett andra hem, säger Aila Stefansdotter-Franck som varit med och startat ett upprop i sociala medier.

Musikfabriken, i Uppsalas utkanter, ska efter sex år sedan starten läggas ner. Det beslutet har fattats av studieförbundet ABF:s styrelse i Uppsala län. Anledningen är för höga kostnader med för små intäkter, samtidigt som reglerna för statsbidrag har ändrats.

– Vi gjorde en stor investering när vi byggde verksamheten. Sedan har vi varit tvungna att lägga in ytterligare av vårt eget kapital, säger Agnes Jonsson, styrelseordförande för ABF i Uppsala län.

Rykten spreds

På Musikfabriken finns inspelningsstudior, replokaler och en scen.

Aila Stefansdotter-Franck, 26, har varit engagerad i Musikfabriken i ett drygt år. En tid tillbaka hade hon hört rykten om att något var på gång. Hon mejlade därför ledningen och fick svar.

– Ekonomiskt kan jag förstå att man lägger ner, men jag tycker att det är ett konstigt val eftersom det finns 50 band som repar här och verksamhet som riktar sig till tjejer och transpersoner.

”Har de försökt nå ut?”

Hon var med och startade gruppen ”Rädda Musikfabriken” på Facebook.

– Jättemånga ser det här stället som sitt andra hem. Men jag visste inte att det fanns förrän ett drygt år sedan. Därför undrar jag om de faktiskt har försökt att nå ut.

Styrelseordföranden menar att det har varit svårt att nå ut.

– Att ha en lokal i ytterkanterna av Uppsala är inte det lättaste att saluföra. Den ursprungliga planen var att nå yngre och de som kanske inte blir insläppta i andra sammanhang.

Hade ni kunnat arbeta mer strategiskt för att nå ut?

– Man kan alltid arbeta mer strategiskt. Vi har inte lyckats att nå många, vilket var intentionen från början, säger ordföranden.

Fyra förlorar jobbet

De nya reglerna för statsbidraget inriktar sig på unika deltagare, enligt Agnes Jonsson som också beskriver hyreskostnaderna för Musikfabrikens lokaler som ”omfattande”.

– Om vi skulle ösa på med fler band så räknas de ändå bara en gång med det nya systemet, och det har ju inte varit verksamhetens idé. Det har ju handlat om att man kunnat utveckla sitt eget intresse.

Aila Stefansdotter-Franck lyfter fram Musikfabriken Ung som en viktig verksamhet, där tjejer och transpersoner mellan 14-25 år träffas. Men enligt Agnes Jonsson ska inte verksamheter läggas ner i samband med att lokalen sägs upp.

– Vi kommer inte bara att släppa dem och sen stänga dörren, utan vi ska försöka fortsätta att samarbeta.

Nytt uppdrag

Fyra personer förlorar jobbet i samband med nedläggningen.

– De blir uppsagda på grund av arbetsbrist, säger Agnes Jonsson som berättar att det nya uppdraget från staten och ABF:s medlemsorganisationer handlar mer om att stötta olika föreningars utveckling snarare än att driva en egen verksamhet som Musikfabriken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.