Nej till detaljplan om vikingapark

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet sätter rejäla käppar i hjulen för planerna på en vikingapark i Fullerö utanför Uppsala.

Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att planerna på temaparken och på ett stort köpcentrum innebär att man kommer att konkurrera med butiker i närliggande kommuner, bland annat Tierp och Östhammar.

I beslutet kritiserar Länsstyrelsen Uppsala kommun eftersom att man inte låtit varken Tierp eller Östhammar yttra sig i frågan, innan detaljplanen antogs.

Vikingapark i Fullerö

Det är föreningen Vårda Uppsala som överklagat kommunens detaljplan. I sni överklagan så skriver man bland annat att det är ofrånkomligt att exploateringen ”kommer att innebära en oacceptabel påverkan på det omgivande landskapet”, och att det ”svåra ingreppet” inte motiveras av tunga skäl med hänsyn till samhällsutvecklingen, vilket den nya E4-dragningen i området gjorde.

Det var i maj ifjol som kommunen klubbade igenom detaljplanen för sydöstra Fullerö, där planer finns på att bygga både ett stort köpcentrum och en temapark med vikingatema.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vikingapark i Fullerö

Mer i ämnet