Sprakande norrsken över Uppsala. Vackert, eller hur! Foto: Tittarbild/Markus Hedov

Norrsken över Uppland

Uppdaterad
Publicerad

Nattpigga länsbor kunde på onsdagen beskåda ett sprakande fenomen. På flera håll lystes natthimlen upp av norrsken, bland annat i Uppsala och Enköping.

Gör som Markus och Anna, mejla dina bilder till oss: uppsala@svt.se

 – Stora delar av landet har haft klart väder under den gångna natten och det är bra förutsättningar för att se norrsken, säger Sandra Andersson, meteorolog vid SMHI, till TT.

Norrsken

Det färgsprakande fenomenet norrsken, aurora borealis, kommer av att solen kastar ut partiklar, främst energirika elektroner. Den så kallade solvinden kolliderar med jordens magnetfält som i sin tur ändrar form. Elektronerna sugs in och accelererar mot polartrakterna där de på hög höjd kolliderar med luftens molekyler. Om de krockar med syre blir ljuset grönt, och om det är kväve blir det blått.

– Norrskenets spektra är väldigt rikt. De flesta brukar se det gröna ljuset, som är elektroner som krockar med syreatomer. Längst upp finns rött norrsken där elektroner också krockar med syreatomer. Längst ner finns ett fantastiskt vackert blått sken som kommer av elektroner som krockar med kvävemolekyler, säger Urban Brändström, doktor i rymdfysik vid Institutet för rymdfysik i Kiruna, till TT.

Så ser du skenet

För att se norrskenet måste det som sagt vara mörkt och dessutom klart väder eftersom molnen ligger på en mycket lägre höjd än norrskenet och kan skymma sikten.

– En grov tumregel är att man i Kiruna kan se något sorts norrsken nästan varje natt. I Stockholm är det en gång i månaden. Men i städer finns ljusföroreningar och för att se norrsken krävs en mörk himmel, säger Urban Brändström.

Fick du en glimt av det vackra skenet? Har du bilder? Dela med dig av dem på uppsala@svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.