Foto: SVT/TT

Ny grupp ska motverka extremism

Uppdaterad
Publicerad

En grupp med representanter från både religiösa grupper och kommunen ska starta i Uppsala. Målet är bland annat att jobba mot våldsbejakande extremism.

Svenska kyrkan i Uppsala kom med ett förslag till kommunen. De ville starta ett forum där representanter från olika trossamfund träffas tillsammans med kommunen.

– Vi vet att tro och religion är väldigt viktigt för många människor som bor här, och vi tror att det kan hjälpa till att hålla ihop stan, vilket är viktigt för Uppsala när vi blir mer och mer mångkulturella och fler och fler som bor här, säger domprosten Annica Anderbrant.

Kommunstyrelsen nappade på idéen och röstade nyligen igenom förslaget. Kommunalrådet Erik Pelling tror att den nya gruppen kan jobba tillsammans i olika krissituationer och för att förebygga våldsbejakande extremism. Han tror inte att det är några problem att kommunen är en sekulär organisation.

– Vi tar initiativ till det här samverkansforumet och vi kommer att ha representanter där men vi ger oss inte in i religiösa spörsmål. Däremot vid exempelvis kriser, våldsbejakande extremism och flyktingmottagande har vi konkreta behov där vi samverkar brett i samhället, säger Erik Pelling (S).

Jobba mot fördomar

En annan möjlig fördel med gruppen är att olika religiösa grupper kan lära känna varandra och jobba mot fördomar i samhället.

– Det är viktigt att vi försöker förklara för folk att islam som religion är en fredlig religion och att det inte är som vissa tror att islam är IS eller någonting liknande, för de representerar inte ens islam, säger Ahmad Orfali, vice ordförande i Uppsala moské.

Planen är att gruppen ska börja träffas i höst, men än är det inte klart vilka personer som ska vara med i samverkansforumet.

Vilka trossamfund ska vara med i gruppen?

I beslutet har vi utgått från den statliga definitionen och det finns en statlig myndighet som ger bidrag till religiösa samfund och de har en lista på vilka samfund som får bidrag. Vi tänker att det enklaste för oss är att utgå från den listan och låta staten sköta definierandet, säger Erik Pelling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.