Foto: Planskiss Ulleråker / Uppsala kommun

Nya planen: färre lägenheter i Ulleråker

Uppdaterad
Publicerad

Ett reviderat planprogram har presenterats för Ulleråkerområdet. Nu ska antalet bostäder bantas till förmån för det gröna.

Planprogrammet som varit ute på samråd sedan september föreslog att 8 000 lägenheter skulle byggas i Ulleråkerområdet. Under en pressträff på måndagen presenterade majoriteten istället ett nytt förslag: 7 000 lägenheter, ett starkare skydd för grundvattentäkten, ingen biltrafik inom området och en rad andra beslut som tagits av hänsyn till de som haft invändningar.

– Alltifrån hur kollektivtrafikstråket skall gå. Parker har fått ett större utrymme, var vi placerar skolor, att vi skyddar den lokala pulkabacken, hur vi tänker kring årummet, säger Erik Pelling (S) kommunalråd i Uppsala.

Ulleråker

Vattentäkten ska skyddas

Planprogrammet som lämnades förra året har bearbetats efter att många åsikter inkom vid samrådet. Ett huvudfokus för det nya planprogrammet har varit att skydda vattentäkten i Ulleråker. Det är ett av skälen som anges till det minskade antalet bostäder.

För att främja en grön stadsdel ska det också enligt programmet byggas sex parkeringshus runt om området. Själva bostadsområdet ska bli bilfritt.

– Det är hållbara transporter som kommer att gälla i Ulleråker. Man kommer att få parkera i utkanten av området och det kommer alltid att vara lättare att ta kollektivtrafik, att gå eller att cykla, säger Erik Pelling (S).

Allmänt informationsmöte

På tisdagkvällen ska kommunen hålla ett informationsmöte med allmänheten om det nya planprogrammet. Det kommer också att läggas ut på kommunens hemsida.

Ulleråkerområdet köptes av Uppsala kommun 2014 för 1,8 miljarder kronor. Byggandet planeras börja 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ulleråker

Mer i ämnet