Nye chefen: ”UNT kan få betalvägg”

Publicerad

Uppsalas största dagstidning har fått en ny chefredaktör, vd och ansvarig utgivare i Kalle Sandhammar. Tjänsten gör honom till en av Uppsala läns mäktigaste personer. Vi på SVT Nyheter Uppsala tog pulsen på honom.

– Jag är UNT:s mest förvirrade medarbetare just nu. Det känns jätteroligt att vara på plats, jag är full av tillförsikt och entusiasm, säger Kalle Sandhammar och tillägger att de första dagarna på UNT handlar mycket om att lära känna medarbetarna, lyssna och hämta in kunskap.

Vill göra skillnad

Kalle Sandhammar tar över efter Charlotta Friborg som går till en chefstjänst på Sveriges Television. Närmast kommer han från en tjänst som chefredaktör och ansvarig utgivare på Norrländska Socialdemokraten, där han har arbetat i drygt fyra år.

Tidigare har han även varit chef för DN.se och redaktionschef på Norrbottens-Kuriren.

Än så länge vill den nytillträdde chefredaktören inte säga hur läsarna kommer märka att han har tagit över rodret.

– Det är min ambition att göra skillnad, men det är för tidigt att säga exakt vad den skillnaden ska vara. Jag vill använda och bygga på de styrkor som redan finns här och komplettera med idéer och kunskaper som jag har, säger han.

Kan bli tal om betalvägg

Kalle Sandhammar har inte någon färdig agenda med sig till UNT. Men en fråga som kan bli aktuell är om tidningen ska börja ta betalt för innehållet på webben.

– Det syftar ytterst bara till att säkra journalistiska resurser så att vi kan fortsätta vara här och göra bra kvalitativ närvarande journalistik.

En eventuell betalvägg skulle inte påverka tidningens prenumeranter, som Kalle Sandhammar säger sig vilja värna om.

Brinner för samhällsjournalistik

När det kommer till tidningens innehåll vill Kalle Sandhammar premiera samhällsviktig journalistik, i samma anda som den granskning som UNT har genomfört den senaste veckan.

– Det är jätteviktigt att vi använder de muskler vi har att vi trycker på de tyngdpunkter där vi kan göra skillnad. UNT ska göra skillnad, säger han.

Läs mer: Möt reporten som granskat sexuella övergrepp mot barn

I Uppsala bodde den 41-årige chefredaktören senast för 20 år sedan, när han studerade på universitet.

Vad vet du om Uppland och upplänningarna?

– Alldeles för lite egentligen, jag har mycket att lära och ser fram emot det. Jag vet att Uppsala är en dynamisk region och det är spännande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.