Enligt studierektorn Lisa Freyhult är målet med basåret att eleverna ska bli behöriga att läsa vidare inom naturvetenskapligt ämne. Foto: TT/Camilla Thulin

Nytt basår ska få fler nyanlända till universitetet

Publicerad

Ett nytt naturvetenskapligt basår som riktar sig till nyanlända ska locka fler till universitetsutbildning och samtidigt vara en väg för att lära sig ett nytt språk.

Uppsala kommun och Uppsala universitet samarbetar just nu och letar deltagare till ett naturvetenskapligt basår som riktar sig till nyanlända personer, skriver P4 Uppland.

30 platser finns på utbildningen som är tänkt att starta till hösten.

– Vi har ett naturvetenskapligt basår för svenska studenter på universitetet nu där studenter kan komplettera sina gymnasiebetyg, säger studierektor Lisa Freyhult vid institutionen för fysik och astronomi till SVT Nyheter Uppsala och fortsätter:

– Nu är tanken att de nyanlända studenterna ska läsa tillsammans med de svenska studenterna. Undervisningen sker på svenska så vi kommer att vara tvungna att kräva en viss nivå av svenska, säger studierektorn.

En central del i projektet är att studenten får möjlighet att lära sig svenska samtidigt som den läser ämnet.

”Lära sig språket snabbare”

– Man ska komma in i universitetsmiljön och läsa ämnen som man är någorlunda hemma med, men på det nya språket och på så vis lära sig språket lite snabbare.

Vad hoppas ni att detta leder till?

– En snabbare och lättare väg in i samhället för de här personerna, det är målet. Vi hoppas ju att de ska gå vidare till våra program och att det ska leda till bra utbildningar för dem i slutändan, säger Lisa Freyhult.

Intresseanmälan ska helst vara gjord innan slutet på februari.

– Vi vill ha en uppfattning om hur vi kommer att behöva anpassa utbildningen utifrån de sökande, säger Lisa Freyhult.

Uppsala kommun tar initiativ för att leta efter deltagare, enligt studierektorn.

– De har många kontakter med den här gruppen och även med arbetsförmedlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.