Foto: TT

Nytt test ska minska missfall i vården

Uppdaterad
Publicerad

Ett av 200 fostervattenprover, invasiva prover, resulterar i missfall. En risk som är lika stor för både friska och svaga foster. Nu inför Akademiska sjukhuset en skonsammare diagnostikmetod för att hitta kromosomavvikelser under graviditeten.

– Det här kommer att minska behovet av invasiva prov som ökar risk för missfall, säger Eva Bergman, överläkare på kvinnokliniken.

De allra flesta barn föds friska, men hos cirka 2 procent av alla nyfödda förekommer medfödd missbildning eller kromosomavvikelser, till exempel Downs syndrom. Risken för just kromosomavvikelser ökar ju äldre mamman är.

– För en kvinna i 20-årsåldern är risken ungefär 0,1 procent. För en kvinna i 40-årsåldern är risken ungefär en procent. Sen accelererar det. En kvinna i 45-årsåldern har ungefär 5 procents risk att få ett barn med kromosomavvikelser, säger Eva Bergman, överläkare på kvinnokliniken på Akademiska sjukhuset.

Färre farliga test

I flera landsting, bland annat Uppsala, erbjuds en så kallad KUB-undersökning under graviditetsveckorna 11-13. Man analyserar ett blodprov från mamman.

– Man kan säga att KUB är en kombination av en ultraljudsundersökning där man tittar på nackuppklarning, ett blodprov och att man väger in mammans ålder. I ungefär 5 procent av de undersökningarna kommer man fram till att risken för en kromosomavvikelse är större än en på 200 fall, säger Eva Bergman, och fortsätter:

– Tidigare har man då tvingats göra ett fostervattens- eller moderkaksprov, alltså att man går in med en nål och tar ett prov som kan analyseras. Men ett sånt prov medför risker. Ungefär en av 200 sådana invasiva prover resulterar i missfall, och det spelar ingen roll om det är ett ”friskt” eller ”sjukt” foster. Nu har tekniken för fosterdiagnositik gett oss en ny teknik för att undvika ett invasivt test.

Läs mer: Därför valde trebarnsmamman Janet att inte göra testet

Analyserar mammans blod

Tekniken kallas NIPT (Non-Invasive Prenatal Testing) och går i korthet ut på att fostrets DNA även finns i mammans blod.

– Genom att analysera mammans blodprov kan man få en bild av om fostret har en kromosomavvikelse. Testet är väldigt säkert om det visar negativt, alltså att barnet inte har en kromosomavvikelse. I ungefär en procent av fallen bör man dock gå vidare med ett fostervattensprov för att säkert konstatera om barnet har en kromosomavvikelse, säger Eva Bergman.

1.500 kvinnor undersöktes 2015

Metoden har precis införts på Akademiska sjukhuset, och Eva Bergman hoppas att behovet av att göra så kallade invasiva test ska minska rejält.

Under 2015 undersöktes ungefär 1.500 kvinnor i Uppsala län, och det gjordes ungefär 500 fostervattensprov. Anledningen till att antalet tester är så högt är dels för att det också utförs test på kvinnor som har remitterats från andra landsting, dels att det utförs test av andra anledningar än att ta reda på just kromosomavvikelser.

– Nu gör man inte fostervattensprov enbart av de här orsakerna, men vi hoppas kunna undvika att göra fostervattensprov i färre fall eftersom det medför en relativt stor risk för missfall, säger Eva Bergman.

NIPT – skonsammare fosterdiagnostik

Vad är NIPT?

NIPT är en förkortning av Non-Invasive Prenatal Testing, vilket betyder att testet görs utan att läkaren tar prov från moderkakan eller livmodern. NIPT är en ny form av fosterdiagnostik och den erbjuds i vissa landsting, bland annat Uppsala, och regioner och på en del privata kliniker.

Hur går testet till?

Man tar ett blodprov i armen på mamman. Sedan skickas testet på analys. Provsvar dröjer i vanliga fall ett par veckor.

Vad visar testet?

NIPT visar bara en viss typ av avvikelser. 

NIPT visar om fostret har Downs syndrom eller två andra mer ovanliga kromosomförändringar, trisomi 13 och 18. 

Det går att se vad fostret har för kön och om det finns någon avvikelse i antalet könskromosomer, som exempelvis Turners syndrom eller Klinefelters syndrom

Vilka erbjuds provet?

Anledningar till att sjukvården erbjuder NIPT kan vara

  • om du som är gravid fått en hög risksiffra på KUB
  • om det finns kromosomförändringar och vissa ärftliga sjukdomar inom den biologiska familjen 
  • om du som är gravid tidigare har fött barn med kromosomförändringar
  • om tidigare ultraljudsundersökningar eller tester visat på avvikelser
  • om du som är gravid är över en viss ålder, eftersom sannolikheten att föda ett barn med förändringar på sina arvsanlag ökar ju äldre du är.

Rutinerna för vilka som får göra provet kan vara olika i olika landsting och på olika mottagningar.

Källa: Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.