Enligt Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet uppger många lärare att de överväger att sluta på skolan på grund av arbetsmiljön och stressen. Foto: SVT

”Ohållbar situation på Västra Stenhagenskolan”

Publicerad

Det råder en kaosartad situation på Västra Stenhagenskolan i Uppsala, det menar lärarfacken som nu har gått samman och kräver att skolledningen och kommunen agerar.

Under höstterminen har flera lärare sjukskrivits och elever ska ha slutat på skolan på grund av den dåliga arbetsmiljön som råder. Enligt lärarfacken präglas skolan av konflikter, kränkningar och våld mellan elever och mellan elever och lärare. Situationen på Västra Stenhagenskolan beskrivs därför som ohållbar.

SVT Nyheter Uppsala har vid upprepade tillfällen sökt skolans rektor för en intervju utan framgång. Biträdande rektor hänvisar i sin tur till Lotta Åkerman som är skolområdeschef över rektorer vid 21 skolor i Uppsala kommun.

– I det här läget känner rektorn att han behöver samla kraft och energi för att jobba med de här problemen.

Vad kan du säga om den här skrivelsen?

– Att vi tar det här på största allvar.

Läs mer: Facket: ”Stressen för lärarna som är allvarligast”

Här brister skolan

I den skrivelse som lämnats in listar facken hela 13 punkter där skolan brister. Bland annat menar man att elever inte får det särskilda stöd de har rätt till och att elevhälsoteamet är underbemannat, samt att kommunikationen mellan rektor och personalen på skolan inte fungerar.

Vad ser du som allvarligast av de brister som lärarfacken pekar ut?

– Vi har inte hunnit titta och jobba med varje punkt, så det är svårt för mig att kommentera de enskilda punkterna.

Kom det här som en överraskning eller kände ni till att det var oroligt på skolan?

– Vi visste att det fanns en viss oro, men inte att det upplevdes på det här sättet.

”Måste lösa det tillsammans”

Lotta Åkerman har under måndagseftermiddagen träffat både ledning och lärare på skolan, och i nästa vecka kommer de att hålla möte med facket.

Kan du säga något om vilka åtgärder som kommer att krävas för att komma till bukt med skolans problem?

– Nej, i nuläget kan jag inte det, förutom att vi måste jobba tillsammans för att lösa det här.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.