Ganska snabbt förstod Ola att skalven inte var små. Foto: Privat/SVT

Ola, 46, med familj på plats i jordskalvsområdet

Uppdaterad
Publicerad

Ola Ingvarsson från Östervåla i Uppsala län bor i Pescara i Italien, bara någon timme från det område som drabbats värst av jordskalven som slog till under onsdagen. Tillsammans med sin familj var han hemma under gårdagen, och kände skalven skaka hela huset.

– Det första man tänker är: måste vi fly?, säger han till SVT Nyheter Uppsala.

Mellersta Italien skakades under onsdagsförmiddagen av flera jordskalv med magnituder mellan 5,3 och 5,7. Samtliga hade sina epicentrum drygt tio mil nordost om huvudstaden Rom.

Ola Ingvarsson, 46, från Östervåla i Uppsala län bor för tillfället i staden Pescara – bara någon timme öster om epicentrumet. Och han var en av dem som kände av onsdagens skalv.

– Klockan var väl omkring 11.30, och jag och min son satt och käkade lunch när vi helt plötsligt kände att allt började skaka, säger han till SVT Nyheter Uppsala.

”Måste vi fly?”

Ganska snabbt förstod Ola att skalven inte var små.

– De var inte heller jättestora, men man märkte att de tog. Det första vi tänkte va: måste vi fly?, säger han.

Sammanlagt slog fyra skalv till i området under onsdagen. Det ledde till att laviner utlöstes i de snötäckta Gran Sasso-bergen i centrala delarna av regionen Abruzzo, väster om Pescara. Ett hotell i den italienska staden Farindola begravdes under snö och kollapsade senare delvis. Uppemot 30 personer befaras ha omkommit.

– Det finns många döda, bekräftar en ledare för fjällräddningen i regionen Abruzzo för den italienska nyhetsbyrån Ansa.

Italienska Public Service-bolaget RAI rapporterar att överlevande sms:at inifrån hotellet

”Hjälp oss, vi dör av kyla här inne!”

Nyhetsrapporter

Det första Ola Ingvarsson gjorde under onsdagen, när skalven slog till, var att slå på radion.

– Det är det enda som går nu. Varje timme. Nyhetsrapporter från platsen som berättar vad som händer, säger Ola Ingvarsson.

Räddningstjänsten hade i ett tidigt skede svårt att nå fram till de drabbade området på grund av ett snöoväder som slagit till under veckan. Först under tidig torsdagsmorgon nådde de exempelvis hotellet.

– Vi hade tur att vi inte drabbades så pass hårt.

Under sin sex månader långa vistelse har Ola och hans familj märkt av flera skalv. Bland annat det som skedde i höstas, där omkring 300 personer omkom i byn Amatrice, inte långt ifrån Pescara.

– Man tänker en del på skalven såklart. Däremot har man börja vänja sig en del. Men förberedd är man hela tiden.

Hur då?

– Ja, jag har lärt mig mycket från vänner i USA om hur man ska göra vid ett skalv. Och hela samhällets beredskap märks av direkt när något händer. Saker och ting sätts liksom igång. Idag till exempel är skolorna stängda för att man är rädd för efterskalv, berättar Ola Ingvarsson.

130.000 utan ström

Skakningar kändes även i Rom, där tunnelbanan utrymdes. Mer än 130.000 hushåll blev också utan ström i samband med skalven

Svenska utrikesdepartementet har i nuläget inga uppgifter om skadade svenskar i samband med lavinen i Italien.

– Ambassaden i Rom följer situationen och står i kontakt med italienska räddningstjänsten, säger Rasmus Eljanskog på UD:s presstjänst.

Ola Ingvarsson berättar att man försöker hålla kontakt med vänner och bekanta när skalv slår till. För att ta reda på om de mår bra helt enkelt.

– Vi har inga bekanta i just de bergen som nu drabbats, men det är klart att man försöker checka av med de man känner när skalven slår till.

Han berättar vidare att känslan i Pescara, där han befinner sig, för tillfället är lugn. Även om området faktiskt har drabbats av mer än ”bara” skalven.

– Det har snöat mycket de senaste dagarna vilket har resulterat i översvämningar här. Mycket verksamheter är drabbade till exempel. Men rent generellt är det lugnt nu och det var det även vid skalven. Man är liksom van, i alla fall när det inte är superkraftiga skalv. Däremot kommer det så klart snackas mycket om framöver.

Sonen reagerade

Enligt Ola Ingvarsson var skalven något hans son i början reagerade på.

– Han var ju inte van liksom. Som vuxen har man ju lite koll. Man försöker förklara och stödja och så.

Myndigheterna är beredda på att efterskalv eventuellt kan slå till under torsdagen. Vilket även Ola Ingvarsson är medveten om.

– Man pratar ju om 24 timmar efter skalven. Att det kan slå till nya.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.