De som har sett räven säger att den inte är rädd för människor. Foto: TT

Orädd räv härjar i Bälinge

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Bälingeborna är räven både stor och orädd, men kommunen skjuter upp jakten.

Flera boende i Bälinge utanför Uppsala har ringt till kommunen och berättat om en stor räv som setts på orten, något som Upsala Nya Tidning var först med att berätta om. Enligt dem som hört av sig är den väldigt orädd och ska till och med ta katter.

– De berättar att den sprang genom skolgården med en katt i munnen så barnen har sett den, säger Fredrik Gustafsson, mark- och skogsansvarig på Uppsala kommun.

Rävjakten misslyckades

Kommunen beslutade att räven skulle avlivas, och skickade ut en viltvårdare för att hitta den. Men räven höll sig undan bössan, och nu har kommunen trappat ner jakten på räven.

– Vi har beslutat att avvakta några veckor. Räven kan vara en hona med ungar, säger Fredrik Gustafsson.

Enligt uppgifter från inringarna ska räven vara stor, vilket enligt Fredrik Gustafsson tyder på att det handlar om en hanräv. Någon ska också ha sett den lyfta på ena benet när det kissar, vilket styrker att det handlar om en hane.

Men kommunen vill vara säkra på sin sak innan räven skjuts.

– Är det en hona kan den ha ungar som kommit i april och då tar det 3-4 månader innan de är självständiga, säger Fredrik Gustafsson.

Saknar respekt för katter och människor

Normalt sett har rävar respekt för både människor och katter, konstaterar Fredrik Gustafsson.

– Det är ovanligt att rävar tar katter, de har sådan otrolig respekt. Men enligt uppgiftslämnarna så är det en väldigt stor räv så den kanske har hittat ett sätt. Men det är onaturligt att den är så otroligt orädd.

Det är oklart om räven tagit levande katter eller om den hittat exempelvis trafikdödade djur då den enbart setts bärandes på djuren i munnen.

– Om den nu tar katter så är det inte bra. Och är det en hona... Det är onekligen en prekär situation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.