Om cookies på våra tjänster

Vi har placerat cookies på din dator och lagrar ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här: Om cookies och personuppgifter

Osålda julgranar blir getternas godsaker

Michael Sjöman har haft getter i över 30 år.

En julgran i januari är inte särskilt lättsåld. Hungriga uppländska getter tackar därför och tar emot när de får osålda julgranar på menyn.

På Vallgarns gårdsmejeri i Långtora utanför Enköping börjar inte mjölkperioden förrän i mars. Därför passar man nu på att bjuda getterna på över 300 osålda julgranar som har donerats från flera återförsäljare.

– Julgranarna är ju alldeles förträfflig mat till getterna, och granarna är ju svårsålda efter så här efter jul, säger Michael Sjöman som driver gårdsmejeriet tillsammans med sin sambo.

Julgransmenyn fungerar bra när det inte är mjölkperiod. Foto: SVT

De 29 getterna tuggar i sig ungefär tre granar om dagen.

– Nu när vi inte mjölkar går det utmärkt, annars finns det risk att granarna gör att osten blir missfärgad, säger Michael Sjöman.

Vad tycker era getter om granarna?

– De tycker verkligen om dem. Getterna tar barren och barken ända in så att det bara blir ett litet skelett kvar av granen.

Julgransmenyn är något av en tradition på gårdsmejeriet i Långtora.

– Vi försöker få tag på granar varje år. Man kan ju återvinna på alla möjliga sätt, och inte bara elda upp. Till och med som getmat, säger Michael Sjöman.