16-åringen väljer att överklaga domen från Uppsala tingsrätt. Foto: TT/Montage

16-åring överklagar dom för skolvåldtäkter

Uppdaterad
Publicerad

Den 16-åring som dömts för två våldtäkter på en skola i Uppsala väljer att överklaga Uppsala tingsrätts dom.

I mitten av mars dömdes 16-åringen för två fall av våldtäkter mot barn på en skola i Uppsala. Påföljden för brotten blev fyra månaders sluten ungdomsvård och ett skadestånd på 230.000 kronor.

– Jag kan konstatera att tingsrätten har delat min bedömning. Jag pläderade för ett något högre straff men på det stora hela är jag nöjd, sa åklagare Karin Koci efter domen.

SKOLVÅLDTÄKTER I UPPSALA

Läs mer här: 16-åring döms för våldtäkt mot barn

Överklagar domen

Under hela rättegången nekade 16-åringen till brott och nu väljer han, via sin försvarare, att överklaga domen till Svea hovrätt. Enligt överklagandet är det utrett att 16-åringen befann sig i centrala Uppsala vid ett av tillfällena. Och pojken begär att bli frikänd på alla punkter.

– Min klient menar att han inte haft några sexuella relationer med de här två flickorna. Han menar att han är oskyldig till det han är anklagad för. Försvaret menar också att bevisningen inte är tillräcklig för en fällande dom heller, säger Anders Wallin, försvarsadvokat. 

Bevisningen som åklagaren presenterat menar Wallin inte är tillräcklig för att fälla en person för våldtäkt mot barn.

– Det finns inte tillräckligt stöd för det gärgningspåståendet, säger han.

Åklagren Karin Koci har ännu inte tagit ställning till om hon kommer att överklaga, med krav på ett skärpt straff. Enligt Koci kommer ett beslut under veckan.

Läs mer här: Våldtäktsmisstänkt elev kvar på skolan – begick ny våldtäkt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SKOLVÅLDTÄKTER I UPPSALA

Mer i ämnet