Tre FBI-utredare ska ha deltagit vid tillslaget mot mannen, enligt Expressen.

Då faller domen mot giftdoktoranden

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen avslutades den uppmärksammade rättegången mot den så kallade ”giftdoktoranden” som står åtalad för flera fall av stöld. Mannens advokat hoppas på en villkorlig dom, på fredag meddelas domen.

– Jag har pläderat för att han ska bli frikänd, men eftersom tingsrätten säger att de har hittat övertygande bevisning för fyra stölder så betyder det att han kommer att dömas för det. Därför har jag även pratat om vad jag tycker att straffet borde bli och jag vill ha en villkorlig dom, säger doktorandens advokat Bengt-Göran Hugoson.

Så mycket mer kan inte advokaten säga innan domen meddelas på fredag eftermiddag. Samma besked ger kammaråklagare Henrik Söderman.

Tillslaget mot doktoranden

– Det var inte så mycket som kom fram under dagens avslutande förhandling mer än att den rättspsykiatriska undersökningen visar att det inte finns några hinder för att döma honom till fängelse.

Läs mer: Doktoranden led inte av någon psykisk störning

Misstänktes först för utpressning

Doktoranden häktades i april, då misstänktes han för att ha såld det dödliga giftet ricin och för att ha utpressat en tjeckisk minisiter.

– Utpressningen gick ut på att om man inte betalade ut en viss summa pengar skulle man sprida ut gift till allmänheten i Tjeckien. Det är inte ett hot mot ministern personligen, utan ett hot mot allmänheten i Tjeckien, sa kammaråklagare Henrik Söderman, till SVT Nyheter Uppsala i april.

Sedan dess har mycket hänt. I september släpptes mannen från häktet och de åtalspunkter som nu kvarstår är stöld och ringa narkotikabrott.

Läs mer: FBI var inkopplade på fallet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tillslaget mot doktoranden

Mer i ämnet