Pappan har erkänt att han varit delaktig i dotterns bortförande för två veckor sedan. Foto: TT

Pappan erkänner – förde bort 6-åringen

Uppdaterad
Publicerad

För två veckor sedan försvann hans 6-åriga dotter. Nu erkänner pappan att han varit inblandad i hennes bortförande.

Efter att första ha förnekat har pappan till den 6-åriga flickan erkänt att han deltagit i sin dotters bortförande, rapporterar P4 Uppland. Enligt radiostationen tror åklagaren Lena Jansson att fler gärningsmän kan vara på fri fot, och därför ger hon inte många detaljer om vad mannen har sagt. Mannens advokat Stefan Wallin bekräftar att pappan erkänt sin delaktighet.

– Ja, han har erkänt att han av olika skäl deltagit i att ta dottern från Socialtjänstens försorg. Skälet är att han upplevt att samarbetet med Socialtjänsten varit under all kritik, säger han till P4 Uppland.

En annan kvinna och man greps

Pappan greps tillsammans med mamman i samband med att flickan försvann. Lördagen samma vecka som de greps häktades föräldrarna, och de har sedan dess suttit häktade misstänkta för grov egenmäktighet med barn.

Den 6-åriga flickan, som är placerad i ett familjehem i Uppsala, och som försvann efter ett möte med föräldrarna, hittades i södra Sverige några dagar efter att hon försvunnit. I samband med det greps ytterligare en man och en kvinna, som senare släpptes efter förhör.

Flickans mamma nekar

Mamman till den 6-åriga flickan fortsätter enligt P4 Uppland att neka till brottet. Åklagaren Lena Jansson kommer att begära mer tid för utredningen, och att de två föräldrarna ska stanna kvar i häktet.

– Även om han har medgivit delaktighet i det här så menar jag att han fortfarande kan förstöra utredningen och att det är fortsatt risk för brottslighet. Alltså att de skulle kunna försöka ta flickan igen, säger Lena Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.