Johan von Knorring, idag länsråd, blir vikarierande landshövding Foto: SVT

Peter Egardt slutar som landshövding

Uppdaterad
Publicerad

Den sista augusti går landshövding Peter Egardt i pension. Efterträdare blir tills vidare Johan von Knorring.

Den 31 augusti går Peter Egardt i pension och igår beslutade regeringen att Johan von Knorring, Egardts närmsta medarbetare och länsråd, ska ta över som vikarierande landshövding till dess att en ny har utsetts. Under förmiddagen har Egardt och medarbetare hållt ett möte med personal på länsstyrelsen och berättat om förändringen.

– Det är väl ingen större nyhet att jag slutar. Som landshövding får man ett visst förordnande och det förordnandet går ut nu i augusti, säger Peter Egardt till SVT Nyheter Uppsala.

Nu ska han pensionera sig, en framtid som han ser på med blandade kyrkor.

– Det är blandade känslor, man vet inte hur livet kommer att te sig när man inte har ett ordinarie jobb att gå till. Men jag känner mig stolt över åren jag har varit med om här. Jag tycker att länsstyrelsen har hjälpt till att lyfta regionen.

Egardt tillträdde som landshövding 2010.

Peter Egardt

Född 19 september 1949 i Lund.

Filosofie kandidat vid Lunds Universitet, samt forskarutbildning i nordiska språk.

Arbetade 1991-1994 som statssekreterare hos dåvarande statsminister Carl Bildt i statsrådsberedningen. Sedemera VD för Stockholms Handelskammare.

Tidigare styrelse- och förtroendeuppdrag i bland andra Systembolaget, Riksdagens Förvaltningskontor, Riksbanksfullmäktige, Stockholmsmässan, Svenska Dagbladet och Timbro.

I dag ledamot i bland andra SPP/Alecta och Hufvudstaden AB.

Landshövding i Uppsala län sedan april 2010.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.