Totalt kommer ett femtiotal poeter ta plats på scen, här Agnes Török från Stockholm. Foto: SVT

Poetry slam-SM intar Reginateatern

Uppdaterad
Publicerad

Nu i veckan pågår SM i poetry slam på Reginateatern i Uppsala och deltagarnas förberedelser pågår in i det sista.

Ett fyrtiotal deltagare från hela landet har samlats i Uppsala för att göra upp om vem som är Sveriges bästa estradpoet. En del har tävlat i poetry slam i flera länder, som Agnes Török. Andra är nya på scenen, som Mona.

– Det var en kompis som skrev upp mig på min första tävling, det var i höstas och nu är jag här. Så ja, jag är ganska nervös, berättar Mona.

Vad betyder poetry slam för dig?

– För mig har det betytt väldigt mycket utlopp för känslor. Jag får använda språket på så jävla häftiga sätt. Det känns lite som varje människas egna språkliga play ground. 

Starkt Uppsalalag

Uppsalas egne artist och poet Nils Jansson, mer känd som Henry Bowers, står den här gången på sidan av scenen som arrangör.

– Vi har en lagtävling och en individuell tävling. Totalt har vi 58 poeter här.

Vad tror du om Uppsalapoeternas chanser?

– Tja, som arrangör ska jag väl egentligen vara neutral, men jag tror de är goda, skrattar Nils Jansson.

Från Skottland till Sverige

En av de mer erfarna poeterna på scen denna tävling är Agnes Török. Hon har tidigare tävlat i bland annat Skottland och kör sina dikter på engelska. Här kan du få höra ett smakprov av en av Agnes dikter.

SM i Poetry slam

Pågår på reginateatern 24-27 augusti

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.