Victoria Glosemeyer och rektor Lotta Tham har olika åsikter kring vem som får vara vad i ett luciatåg. Foto: SVT

”Pojkar kan ju inte vara lucia”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en mamma i Alsike fått reda på att dotterns skola inte tillät pojkar att vara lucia och flickor att var stjärngossar hörde hon av sig till rektor. Men där uteblev gehöret.

Victoria Glosemeyers dotter går i trean på S:ta Maria skola i Knivsta. Inför skolans luciafirande disskuterade de båda om vad hon ville iklä sig för roll i det stundande tåget.

– Min dotter kom hem och jag frågade om de skulle få välja fritt vad de ville vara. Då berättade hon att det var en lärare som hade sagt att ”pojkar kan ju inte vara lucior”. Jag trodde att de skojade men så var det tydligen. Då mejlade jag rektorn och läraren och frågade hur de hade tänkt, säger Victoria Glosemeyer.

Lucia ingen pojke

Rektor bekräftade dock det dottern sagt och höll fast att lucia är en flicka och stjärngossar är pojkar.

– Vi mejlade fram och tillbaka och jag undrade om man inte kunde rucka på traditionerna och justera de till 2015. Att man låter barn vara det man vill vara. Okej om man har en lucia som man kanske kan rösta om men att man i övriga roller inte behöver befästa några könsroller. Men då bröt hon konversationen, säger Victoria Glosemeyer.

Tradition

Lotta Tham är rektor vid S:ta Maria skola i Knivsta. Och hon säger att hon är förvånad över kritiken.

– Vi går på den sed och tradition som råder kring lucia och luciafirande. Det är en tradition det hör inte ihop med könsidentitet. Det finns flera roller att ikläda sig om man har behov av att vara något man inte är. Det är inte ett problem, pojkar är inte lucia, säger Lotta Tham, rektor vid S:ta Maria skola i Knivsta.

”Förvånad”

Hon menar att frågan inte är någon stor sak och att det hittills, under de fem år tåget funnits vid skolan, inte varit något problem tidigare.

– Jag är lite förvånad att frågan ens kommer upp. Om det hade kommit upp via familjerådet, där flera familjer officiellt framfört någon kritik kring våra beslut att hålla på traditionerna då hade vi i ledningen kunnat ta ställning till det. Om de tycker att det är kränkande mot barnens identitet till exempel, men jag kan inte se att det är så i det här fallet, säger Lotta Tham.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.