Området i anslutning till brottsplatsen var under måndagsmorgonen avspärrat för teknisk undersökning. Foto: SVT

Polisen: ”Han var klädd i träningskläder”

Uppdaterad
Publicerad

Strax innan halv sex på måndagsmorgonen ska en kvinna i 25-årsåldern ha blivit utsatt för en våldtäkt. Polisen har i nuläget ingen misstänkt för brottet men söker efter vittnen som kan ha befunnit sig i området.

I förhör har kvinnan berättat att hon var på väg hem. Hon cyklade vid femtiden på måndagsmorgonen längs Dag Hammarskjölds väg. Under förhöret berättar kvinnan vidare att det var en man i 20-årsåldern som har cyklat ikapp henne. Mannen ska en stund senare ha överfallit henne och släpat in henne i skogsområdet bakom bensinmacken.

– Hon var på väg hem och i höjd med Science park cyklar en man ikapp henne. Han stannar och de går en bit längs Dag Hammarskjölds väg. De viker sedan av i höjd med bensinmacken och går längs en gång och cykelväg. Här blir kvinnan indragen i ett skogsområde och blir utsatt för en våldtäkt, säger Lisa Sannervik, presstalesperson på Uppsalapolisen.

Kvinnan lyckas slita sig loss och tar sig ut från skogsområdet och kan själv larma polisen om händelsen.

– Hon blir efter våldtäkten uppplockad av en person som ger henne lift hem. Nu är polisen mycket angelägen att komma i kontakt med den här personen som stannat och hjälpt kvinnan att komma hem.

Läs mer: Kvinna drogs in i buskage

Signalement

Den misstänkta mannen ska enligt polisen vara i 20- till 25-årsåldern och ska ha varit klädd i träningskläder.

– Vi vet att mannen hade en cykel med sig, den cykeln har vi inte kunnat anträffa i brottsområdet. Troligen har mannen cyklat eller haft cykeln med sig när han lämnade platsen.

Säkrat spår

Brottsplatsen var under måndagsmorgonen avspärrad och polis var på plats och genomförde en teknisk undersökning. Specialsökhundar var på plats och polisen har säkrat spår på brottsplatsen.

– Vi är tidigt i förundersökningen och vi kan därför inte berätta vilka fynd vi har gjort, det vi kan säga är att vi har säkrat en del spår.

Grov våldtäkt

Polisen rubricerar händelsen som grov våldtäkt och söker just nu efter den misstänkta mannen. Polisen har även förhoppningar att det finns vittnen som har sett den misstänkta mannen i området under måndagsmorgonen.

– Larmet kommer in till polisen 06.38 och det som händer tiden innan dess är mycket intressant. Om man har befunnit sig i området mellan 05.00 – 06.30 kan man ha mycket väsentlig information, säger Lisa Sannervik, presstalesperson på Uppsalapolisen.

Enligt Uppsalapolisen har man inte gripit något och det finns i nuläget inte någon misstänkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.