Under midsommarhelgen utförs extra trafikkontroller. (arkivbild) Foto: TT

Polisens arbete under midsommar

Uppdaterad
Publicerad

Midsommar är en av årets största högtider och med det kommer helgtrafiken. ”Hellre komma fram sent än aldrig” är polisens råd till den som ska ge sig ut i trafiken.

Har du packat bilen och knappat in adressen på GPS:en? Då är du redo för avfärd. Men det finns några saker att tänka på för den som ska färdas i midsommartrafiken. Torsdag och söndag är nämligen två av årets trafiktätaste dagar.

– Avståndet, förare som inte håller avståndet till bilen framför det är det största problemet. Nu under eftermiddagen kommer det tjockna på snabbt på de mindre vägarna, förklarar yrkestrafikgruppens gruppchef Joakim Bengtsson, vid Uppsalapolisen.

MIDSOMMAR UPPSALA 2016

Riksväg 70

Längs med de mest olycksdrabbade vägarna gör polisen ökade hastighets- och nykterhetskontroller. En av vägarna som anses som farligast är riksväg 70 mellan Enköping och Borlänge och de stora Europavägarna.

– Vi jobbar mycket med synlighet och övervakning. Tyvärr har många poliser semester, men vi som jobbar jobbar.

Alkohol och risker

Joakim Bengtsson säger att onyktra förare inte är så vanligt inför helgen, utan snarare när folk beger sig hemåt på söndag.

– De som vet att de ska hem på fredag kväll och tidigt på lördag brukar sköta sig. Men förhoppningsvis blir det fint väder på lördag och då är det många som dricker under dagen. Det här eviga påfyllandet gör att alkoholen ligger kvar i kroppen.

Vad har ni för råd till trafikanter inför den här helgen?

– Det är det gamla vanliga som tål att upprepas. Håll hastigheten och se till att vara utvilad. Ge ungarna något kallt att dricka, så slipper du tjatet från baksätet.

Polisens tips för en säker resa

Tänk på det här:

  • Bestäm inga tider. Det viktigaste är att ni faktiskt kommer fram! Håll därför tiden öppen och berätta i stället ungefär när du tror att ni är framme. Förhoppningsvis blir du då inte lika stressad av bilköer eller trängsel på vägarna.
  • Bestäm innan vem som ska köra hem. Ta inte diskussionen om vem som ska köra när alla redan har börjat dricka alkohol. Bestäm det innan middagen eller festen hinner börja.
  • Åk inte med någon som är påverkad. Ta hellre buss eller taxi hem än att sätta dig i bilen med en påverkad förare.

Fler tips för en säkrare resa:

  • Välj säkra vägar, alltså vägar med trafiksäkerhetskameror och mitträcken, eller motorvägar med mittseparation.
  • Var utvilad och ta flera raster.
  • Kör inte fortare än trafiken runtomkring dig tillåter och aldrig över gällande hastighetsgräns.
  • Håll avståndet till bilen framför.
  • Om möjligt, turas om att köra.
  • Se till att alla i bilen har bälte på sig och att barnen har rätt typ av bilbarnskydd (bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde).

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MIDSOMMAR UPPSALA 2016

Mer i ämnet