Premiär för Juholt på scen

Uppdaterad
Publicerad

På lördag är det premiär för pjäsen Partiledaren som klev in i kylan på Uppsala stadsteater. En föreställning som bygger på Daniel Suhonens bok om Håkan Juholt.

Daniel Suhonens bok om Håkan Juholt var en av förra årets mest omtalade. När nu ”Partiledaren som klev in i kylan” blivit pjäs på Uppsala stadsteater är det Stina Oscarson som står för dramatiseringen. En pjäs om maktkampen inom och utanför Socialdemokraterna.

– Det är roligt att spela materialet. Jag har inte försökt satsa på att gestala Håkan Juholt som han är i verkligheten. Det är inte den formen vi jobbar med. Utan de bygger på det autentiska materialet vi haft tillgång till, så jag lånar ut mig till Juholts ord, säger skådespelaren Aksel Morisse som spelar Håkan Juholt.

Villkoren inom politiken

I maktdramat om myteri, lobbyister, fiender och en folkrörelse i gungning ges delvis svar på frågor såsom: Vad hände egentligen bakom kulisserna? Vad är människan beredd att göra för att få makt?.

– På ett sätt är det en väldigt dagsaktuell historia eftersom det utspelade sig för bara några år sedan, men sedan kan man säga att den handlar om villkoren inom politik i huvudtaget, säger regissören Dennis Sandin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.